Археолози намериха скелетните останки на мъж и жена, заедно с тайник с монети и скъпоценни бижута, в италианския Помпей.

Откритието е част от разкопки в район IX на погребания град, разкрили множество древни сгради и артефакти, включително пекарна и стаи, украсени със сложни рисунки.

Помпей е бил дом на около 20 000 души, когато е погребан под пепел и вулканично стъкло по време на изригването на Везувий през 79 г. сл. н. е.

Последното откритие добавя повече подробности към картината за това какъв е бил животът в града преди бедствието. Телата са открити в малка спалня, използвана като временно място за нощуване, докато големият дом е бил в процес на ремонт, смятат археолозите, направили откритието.

Жената е открита на леглото. В ръцете си е стискала малко скривалище от златни, сребърни и бронзови монети, както и златни, и перлени обеци.

„Стаята е избрана за убежище от двамата, чакащи падането на пемзата (стъкловидна вулканична скала), която постепенно запълва откритите пространства в останалата част от къщата“, според археолозите.

Тъй като вратата е затворена, стаята не се пълни с пемза, но двойката остава в капан вътре. Смъртта им е причинена от пирокластичния поток, който ги е погребал.

Помещението, в което има дървено легло, табуретка, сандък и маса с мраморен плот, е близо до стаята на Синия храм, открита през юни, както и до голямата всекидневна зона, украсена със стенописи.

Археолозите откриха и бронзови, стъклени и керамични предмети, все още стоящи на мястото си на масата. На пода е намерен голям бронзов свещник. Според директора на парка Габриел Зухтригел:

„Възможността да анализираме безценните антропологични данни, свързани с двете жертви, намерени в археологическия контекст, който бележи техния трагичен край, ни позволява да възстановим значително количество информация за ежедневния живот на древните жители на Помпей и микроисториите на някои от тях, с прецизна и навременна документация, потвърждаваща уникалността на района“.

Той описва разкопките като „работа, в която археолози, антрополози и вулканолози работят заедно, за да реконструират последните моменти от живота на мъже, жени и деца, загинали по време на една от най-големите природни катастрофи на древността“.

Настоящите разкопки в район IX първоначално започват, за да се предотврати срутването на външния периметър на обекта. Те предоставиха някои от най-важните открития, правени някога в древния град.