Ниската препродажна стойност на електромобилите е принудила лизинговите компании, които движат европейския автомобилен пазар, да удвоят цените в последните три години, а някои от тях заплашват да излязат напълно от бизнеса, ако регулаторните органи ги принудят да преминават прекалено бързо към електрически автомобили, информира Reuters, позовавайки се на експерти от индустрията.

Скокът в цените на лизинга на електромобилите идва, след като ограниченията на субсидиите за нови електромобили на ключови пазари, като Германия, засегнаха продажбите и заплашват да блокират прехода на Европа към електрически превозни средства, точно когато Брюксел иска да „настъпи газта“, казват ръководителите.

"Ако ни оказват много сериозен натиск, че всичко трябва да е електрическо прекалено скоро, моите акционери ще кажат: 'не искаме да поемаме този риск' и ще излезем от пазара," казва Тим Албертсен, главен изпълнителен директор на Ayvens - една от най-големите компании за лизинг на автомобили в Европа.

"Нека бъдем честни, кой ще поеме риска без нас?"

Ayvens, чийто мажоритарен собственик е френската банка Societe Generale, разполага с автопарк от 3.4 млн. коли, около 10% от които са електромобили.

Лизинговите компании играят основна роля в Европа, тъй като 60% от новите автомобили с всякакъв тип гориво се купуват на лизинг, сочат изчисления на природозащитната организация Transport & Environment (T&E) въз основа на пазарни проучвания на компанията Dataforce. Когато става въпрос за електромобили, този дял достига 80%.

По данни на Dataforce за 16 европейски пазара, на които компанията отчита регистрации на автопаркове, в това число Германия, Великобритания, Франция и Испания - 60% от новите електромобили отиват за корпоративни автопаркове и търговски купувачи.

Експерти твърдят, че тези купувачи използват почти изключително лизингови договори, а около половината от останалите продажби на частни купувачи също са на лизинг.

На пазарите, на които няма субсидии за електромобили за частни купувачи, доминацията на корпорациите е още по-ясно изразена. Във Великобритания и Белгия, например, физически лица стоят зад едва 23% и 8% от покупките на нови електромобили през 2023 г., респективно, казват от Dataforce.

Цената на лизинговия договор е определена така, че да отчита амортизацията на автомобила за времето на стандартния тригодишен период на лизинга въз основа на прогнозите цени за препродажба или остатъчна стойност.

Ако обаче цените на автомобилите втора употреба се окажат по-ниски от очакваното, когато лизингът приключи, лизинговите компании поемат финансов удар, когато получат автомобила обратно.

Поради различни причини - от пониженията на цените на Tesla през опасенията относно зарядната инфраструктура и живота на батериите до наплива на по-достъпни китайски електромобили, цените на електрическите возила втора употреба се понижават в Европа, откакто достигнаха връх през октомври 2022 г.

По данни на компанията Autovista, препродажните стойности на електромобилите в Германия в началото на юли са били с 24% под нивата отпреди пандемията и с 30% под тях във Великобритания.

Това е в рязък контраст с бензиновите автомобили, които остават с по около 15% по-скъпи на двата пазара.

"Хората възприемат все повече използваните електромобили, но те трябва да са евтини," казва Гари Кеймбридж, партньор в компанията за търговия с автомобили втора употреба Cambridge Motors в Лондон. "Ако са скъпи, хората не ги искат."

Цените са се увеличили над два пъти

Лизингови компании са отказали да предоставят пред Reuters конкретни детайли относно евентуални загуби по договори за електромобили вследствие на понижението на остатъчните стойности. Признаците за проблеми с електромобилите се появиха в данните на някои от компании за коли под наем.

Hertz обяви обезценки на активи на стойност около 150 млн. долара за близо 20 000 електромобила, които продава на силно занижени цени, докато Sixt обяви, че по-ниските остатъчни стойности на електромобилите са понижили печалбата ѝ за 2023 г. с 40 млн. евро.

Барт Бекерс, заместник-главен изпълнителен директор на Arval - лизинговата компания собственост на френската банка BNP Paribas, заяви, че загубите от ниските препродажни стойности на електромобилите в момента са ограничени, предвид факта, че този тип превозни средства са малка част от портфейла на компанията.

"Количествата обаче не са незначителни," казва той пред Reuters. "Подобно на други лидери на пазара, Arval е принудена вече да увеличава цените заради ниските остатъчни стойности." Както при Ayvens, електромобилите съставляват около 10% от автопарка на Arval, който наброява 1.7 млн. коли.

Някои автопроизводители предлагат кешови компенсации на лизинговите компании заради понижаващите се стойности на електромобилите, казват ръководители от индустрията.

Reuters информира през май, че Tesla е предлагала отстъпки и други начини за смекчаване на загубите на лизинговите компании, в това число и на Ayvens, въпреки че главният изпълнителен директор Албертсен е отказал да сподели подробности.

Ръководители обаче твърдят, че въпреки това лизинговите компании продължават да носят риска за препродажбите стойности на електромобилите, което е и причината за покачването на цените.

В Германия, която е най-големият автомобилен пазар в Европа, данни на мозъчния тръст CAR Center Automotive Research показват, че цените на лизинга на електромобили скачат в последните три години.

През август 2021 г. лизинг на електромобил на стойност 45 000 евро е струвал 284 евро на месец - доста под 473-те евро на месец за еквивалентен модел, задвижван с изкопаеми горива. Сега цената на електромобила е нараснала над два пъти - до 621 евро, докато тази на колата на бензин или дизел е намаляла до 468 евро.

Продажбите на електромобили в Германия падат с 16.4% през първото полугодие на 2024 г., след като правителството намали рязко през декември субсидиите за потребители, а този спад се отрази цялостно на тенденциите в ЕС.

Продажбите на изцяло електрически автомобили в ЕС нарастват до 14.6% от продажбите на нови коли през 2023 г., в сравнение с 6.1% през 2020 г., но делът им намалява до 14.4% през първите шест месеца на 2024 г., след като продажбите на електромобили отчитат повишение от едва 1.3%.

Задължителни цели за продажбите

Албертсен от Ayvens казва, че компанията вече продава на лизинг електромобили за дълги периоди, в сравнение с колите с двигатели с вътрешно горене, за да намали рисковете при препродажба.

Тя също така е започнала да продава на лизинг електромобили веднъж или два пъти повече "на по-достъпни цени" и ги държи в портфейла си за по-дълъг период, по възможност до осем години, казва той.

Опасенията относно потенциални загуби са толкова сериозни, че RVI Group - базирана в Стамфорд, Кънектикът компания, която предлага застраховка, гарантираща конкретна остатъчна стойност за даден актив, отваря офис в Европа през миналата година, за да приема запитвания за покритие.

Уей Фан, изпълнителен вицепрезидент на RVI, казва, че през последните три години от Европа има повече запитвания, всичките от лизингови компании и банки, отколкото за последните 14 години в световен мащаб. Той очаква волатилността при цените на електромобилите да продължи в следващите 5 – 10 години, докато тече процесът по електрификация.

Лизингови компании обаче казват, че консултация с Европейската комисия за това как да се ускори добавянето на електромобили към корпоративните автопаркове би могла да се превърне в налагането на задължителни цели за продажба на електрически превозни средства, тъй като това би увеличило рисковете по отношение на препродажбите, пред които вече са изправени.

"Колкото по-голяма става делът на електромобилите от техните портфейли, толкова по-голям проблем ще е това," казва Ричард Кнубен, генерален директор на организацията Leaseurope.

Отворената консултация на Европейската комисия "Озеленяване на корпоративните автопаркове", в която бяха разгледани евентуални мерки за ускоряване на приемането на електромобилите, приключи на 8 юли.

Базираната в Брюксел организация Transport & Environment (T&E) иска ЕК да задължи големите корпоративни автопаркове и лизингови компании в Европа да бъдат 100% електрически до 2030 г.

Стеф Корнелис, директор на програмата за електрически автопаркове в T&E, казва, че принужаването на автопарковете да се електрифицират би довело до повече употребявани автомобили за потребителите и до ускоряването на прехода към електромобили.

Говорител на ЕК е заявил, че консултацията е имала за цел да определи съществени пазарни недостатъци, които налагат действия, насочени към измерването на подкрепата за какъвто и да е вид инициатива.

Слабото представяне на зелените и центристките партии на изборите за Европейски парламент през юни породи въпроси относно съдбата на забраната на ЕС след 2035 г. за коли, задвижвани от изкопаеми горива, така че не е сигурно дали ЕК ще настоява за 100% електромобили.

Лизинговите компании обаче възприемат заплахата сериозно. От Leaseurope казват, че евентуалното поставяне на задължителни цели за продажби ще навреди сериозно на лизинговите компании, а Бекерс от Arval твърди, че най-малкото компанията му ще трябва да повиши цените за лизинг още повече в бъдеще.

"Простичко казано, цените ще се повишат," казва той. "Това би обезсърчило корпоративните автопаркове да продължат да купуват на лизинг."