Туризмът се възстановява по цял свят и вече остави пандемията от COVID-19 далеч зад гърба си. Тази година се очаква броят на пътуванията в чужбина да надмине нивата, достигнати през 2019 г.

Предвижда се разходите на пътниците също да надвишат изразходваното през 2019 г., според Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). 

Круизите отново са на линия, а завръщането на масовия туризъм дори предизвика протести в "горещите точки", като Барселона и Майорка.  

Повечето хотелиери и туристически агенти обаче са на мнение, че истинското раздвижване в туристическата индустрия се случва не в Европа, а доста по на изток, пише The Economist. 

Пътуванията в Азия се възстановиха по-бавно от пандемията от COVID-19, отколкото на Запад. Строгите карантинни мерки от Китай до Малайзия бяха в сила по-дълго, отколкото в Европа и САЩ, ограничавайки броя на туристите. Сега обаче бизнесът на континента се завръща с пълна сила. 

Броят на пътниците, пристигащи в азиатските страни, се очаква да нарасне с една трета тази година, според WTTC, което е повече, отколкото във всеки друг регион на света. 

Дори докато бизнесът в останалия свят се стабилизира, лидерите в индустрията очакват бърз растеж в Азия. Майкъл Глоувър, финансовият директор на хотелската верига IHG, изтъкна процъфтяващия бизнес в Тайланд и Виетнам по-рано този месец, а Марк Галардо, изпълнителен директор на Air Canada, каза, че новите маршрути до Сеул и Осака се представят изключително добре.

Западняците се появяват на тълпи в източните дестинации, като броят на пътуванията само на американците до Азия се е удвоил миналата година. Щатският долар, който поскъпна силно спрямо азиатските валути, е част от обяснението.

Катрин Хийлд от туристическата агенция Remote Lands отбелязва, че все повече от нейните клиенти се гмуркат край индонезийския остров Комодо, посещават храмове в Япония и правят гастрономически екскурзии из Тайланд.

Обхватът на дестинациите и туристическите дейности в Азия също се разширява. Заможните туристи могат да пътуват на борда на наскоро преустроения луксозен влак Eastern & Oriental Express през Сингапур и Малайзия, управляван от Belmond - хотелския бизнес на френския гигант за луксозни стоки LVMH. 

Над 500 000 хотелски стаи са били в процес на изграждане в цяла Азия през юни, което е с над 4% повече от миналата година. Достъпът до континента също става по-лесен, тъй като местните и западните авиокомпании увеличават броя на полетите си дотам и обратно. British Airways, например, обяви, че подновява полетите до Банкок и Куала Лумпур.

Най-големият тласък на азиатския туризъм обаче идва от вътрешните пътувания в региона. Китайските потребители отново започнаха да почиват в чужбина, като се очаква международните пътувания в Поднебесната империя да се удвоят тази година, в сравнение с 2023 г., според изследователска фирма Oxford Economics. 

Дори тогава броят на пътуванията ще бъде под нивата отпреди пандемията, оставяйки много място за растеж. Голяма част от пътуванията на китайските туристи ще се случват в близките на тях държави. Три четвърти от полетите, напуснали Китай миналия месец, са били насочени към Източна и Югоизточна Азия.

Благодарение на нарастващите разполагаеми доходи, все повече потребители в Индия също се насочват към пътуванията зад граница. Те са похарчили близо 20 милиарда долара за пътувания в чужбина през годината до март - над три пъти повече от сумата спрямо периода преди пет години. 

Мнозина също предпочитат да пътуват по-близо до дома, не на последно място поради по-свободните визови ограничения в региона. С нарастването на доходите, индийските туристи ще харчат все повече, прогнозират експертите. WTTC смята, че до края на десетилетието само американците и китайците ще харчат повече за задгранични пътувания, отколкото индийците. 

Ввсички тези тенденции водят до извода, че бумът на пътуванията в Азия вероятно едва сега започва, пише още изданието.