Супербогатите жители на Китай или хората, които разполагат с лично състояние в размер на най-малко 30 млн. долара, се очаква да се увеличат с близо 50% в рамките на няколко години, прогнозираха в свой доклад наскоро от Knight Frank.

Къде обаче държат богатството си заможните китайци, чийто брой се очаква да се увеличи от 98 551 през 2023 г. до 144 897 до 2028 г., в период, в който Китайската икономика изпитва затруднения?

Настоящата инвестиционна посока на богатите китайци е “консервативна”, като техните средства се насочват към международни активи на фона на буксуващата китайска икономика, която бе засегната от срива в имотния сектор.

Въпреки това, имотите от висок клас в Китай остават предпочитан актив.

Луксозни имоти

“Има забележимо увеличение на сделките с луксозни имоти в Шанхай,” казва Джеймс Макдоналд, ръководител изследвания за Китай в имотната компания Savills, който отдава това на облекчаване на ограниченията от страна на правителството.

Китай облекчи няколко ограничения във връзка със закупуването на имоти, което доведе до ръст в покупките на имоти от висок клас в центъра на града, допълва той.

В последните години луксозните жилища, най-вече в Шанхай, са добра инвестиция за заможните китайци поради техния недостиг, казва Сам Сие, ръководител изследвания за Китай в CBRE.

По данни на Сие, обемът на сделките с новопостроени жилища на стойност минимум 2.75 млн. долара е нараснал с 38% на годишна база през първото тримесечие на 2024. Сие отбелязва, че 40% от купувачите са жители на Шанхай.

“В настоящата среда, луксозните жилища в Шанхай представляват ценни активи за запазване на богатство и ликвидност, особено за богатите хора,” казва Стивън Пау, главен инвестиционен директор в компанията за управление на активи Hefeng Family Office.

Други местни инвестиционни класове, като имотния пазар като цяло и листваните в Китай акции, не са толкова популярни сред богатите, казват експерти пред CNBC.

Чуждестранни активи

“Китайските клиенти традиционно инвестират в имоти и акции на местни компании,” казва Ник Сиао, главен изпълнителен директор на регистрираната в Хонконг компания за управление на активи Hywin International.

Тези заможни китайски инвеститори обаче възприемат все по-увеличаващ се и разнообразен набор от класове активи, в това число валути, частни кредити, дялови инвестиции, щатски държавни ценни книжа и акции на компании от развити пазари, казва Сиао.

“За много китайски клиенти, акциите на щатски и японски компании предоставят възможност за участие в сектори с висок растеж и тенденции, които няма да се обърнат в краткосрочен план,” казва той.

Пау също така отбелязва, че насочването на средства към международни активи от страна на богати китайци, е отразено в нараснала употреба на местните схеми, които позволяват на финансови институции да инвестират в ценни книжа извън Китай, както и обмяната на юани в чуждестранна валута с цел инвестиции в чужбина.

Той също така казва, че богатите китайци се пренасочват към запазване на капитала и продукти с по-висока доходност и по-малък риск, като щатските държавни ценни книжа, особено след като са понесли загуби при имотите и акциите на местни компании.

“Това е в контраст с по-диверсифицирания инвестиционен подход на заможните хора в други части на света, които често насочват средства към взаимни фондове и портфейли с множество активи,” казва той.

Това разминаване в инвестиционното поведение подчертава различния начин на мислене и апетита към риск на инвеститорите от континентален Китай спрямо международните инвеститори, казва Пау.

“Първата група клони повече към запазване на капитала и генериране на стабилни доходи, докато втората приема по-балансиран и диверсифициран подход към управлението на богатството.”