Европейските компании вероятно са увеличили печалбите си за първи път от пет тримесечия, но опасенията относно силата на потребителите и икономическите перспективи помрачиха отчетния сезон за второто тримесечие.

Според данни на LSEG, печалите на публичните компании за второто тримесечие се очаква да са нараснали с 4.3% на годишна база, което би било първото увеличение от първото тримесечие на 2023 г.

Близо 55% от резултатите на компаниите бяха по-добри от очакванията на анализаторите, което до голяма степен беше в съответствие с типичното тримесечие. Ето пет основни извода:

По-слабите от очакваните печалби бяха наказвани

Европейските компании, които не оправдаха очакванията, бяха наказани. Средната еднодневна реакция на цената на акциите в случаите на по-слаби от очакваните печалби беше спад от 4.4%, докато ръстът при по-добри от очакваните печалби беше само 2%, сочат данни на Morgan Stanley.

"Причината за това негативно отклонение на цените спрямо печалбите, което на определен етап беше доста непропорционално с оглед на историята в дългосрочен план, идва на фона на нагласите за избягване на риска заради опасенията относно ръста на пазара напоследък," казва главният анализатор за Европа на Morgan Stanley Марина Заволок, която обаче отбелязва, че негативното отклонение започва да отслабва.

Циклични срещу отбранителни акции

Инвеститорите започнаха да излизат от цикличните и да се насочват към отбранителните акции през април – тенденция, която се ускори в последните седмици като признак, че се очаква по-слаб растеж.

Акциите на компании от сектори, като автомобилната индустрия и туризма и отдиха, обикновено поскъпват или поевтиняват с повишението или спада на икономическата активност, докато инвеститорите гледат на сектори, като комуналните услуги, потребителските стоки и здравеопазването, като на по-сигурен залог по време на икономически спад.

Кошница от европейски циклични акции, която бележи ръст от 2.2% от средата на април, се представя по-слабо от отбранителните акции, които отчитат 10% ръст за същия период.

"На фона на появилите се опасения от твърдо приземяване на икономиката, слабото представяне на цикличните акции може да не е напълно приключило," казва главният анализатор в Barclays за Европа Емануел Кау.

Акциите на германските автопризводители BMW и Volkswagen паднаха до многогодишни дъна през август, след като слабото търсене натежа над представянето им.

"Автомобилният сектор е пример за спада при цикличните акции в Европа," казва пред Reuters Андреас Брукнер, анализатор за Европа в Bank of America Global Research. "Секторът премина през катастрофални няколко месеца по отношение на представянето, в това число редица предупреждения по отношение на печалбите."

Секторът на луксозните стоки беше засегнат

В основата на предупрежденията относно предстоящите печалби от страна на Burberry, Swatch, Hugo Boss и други марки от висок клас беше слабото представяне в Китай, където разходите за луксозни стоки остават на около 20% под нивата отпреди пандемията, казва Мамта Валеха, анализатор в Quilter Cheviot.

Това попари надеждите за възстановяване на втората най-голяма икономика в света през второто полугодие.

"Евентуални подобрения в потребителските нагласи в Китай би трябвало да дойдат посредством мерки на правителството, насочени към потреблението," казва Валеха. "Това вероятно би довело до силно възстановяване на търсенето на луксозни стоки, след като в продължение на две години или повече потребителите спестяваха."

Банките се възползваха от по-високите лихви

Европейските банки, които пострадаха от ултра облекчената парична политика през последното десетилетие, най-накрая получават своя шанс благодарение на увеличението на лихвите в последните години.

Печалбите на сектора нарастват с над 15% през второто тримесечие, в сравнение с 13% през първите три месеца на годината.

"Повечето сектори отчитат нетни понижения в този момент, но европейските банки и финансови компании все още регистрират нетни повишения," казва Дейвид Громан, анализатор в Citi. "Това е сектор, в който импулсът на печалбите все още изглежда силен, в сравнение с останалата част от пазара."

През юли акциите на европейските банки поскъпнаха до най-високите си ниво от две години. Те се понижиха в началото на август, след като опасенията относно евентуална рецесия в САЩ обхванаха пазарите, но въпреки това бележат ръст от над 12% от началото на годината, представяйки се по-добре от общия пазар.

Затруднения за технологичния сектор

Технологичният сектор е с най-голям отрицателен принос към ръста на печалбите на европейските компании през второто тримесечие - със спад от близо 30% на годишна база, сочат данни на LSEG.

По-голяма част от очаквания растеж през тази година обаче беше изместен по-напред за 2025 г., а анализаторите остават оптимистично настроени.

ASML - най-голямата европейска технологична компания по пазарна капитализация, отчете 19% спад на печалбата за тримесечието, но нейният главен изпълнителен директор заяви, че 2024 г. е "преходна година" и очаква силна 2025 г.

"Европейските технологични компании отчетоха по-лош импулс по отношение на ревизиите на печалбите, в сравнение с останалата част от света, така че има нещо, което се случва с растежа в Европа по-конкретно, което изглежда малко по-различно, в сравнение с другите места," казва Громан от Citi.

"Въпреки това очакваме растеж от около 40% през следващата година, така че това би трябвало да е един от най-бързо растящите сектори и по тази причина ние продължаваме да харесваме европейските технологични компании."