Изглежда, че малко неща успокояват екзистенциалните тревоги на свръхбогатите - като бункер, предназначен да издържи на всичко, освен на пълен ядрен Армагедон.

Вече не е достатъчно за загрижения за сигурността си милиардер да създаде непробиваема безопасна стая в мазето, която може да остане празна завинаги.

В днешните изключително ексклузивни имоти бункерите са наистина луксозни и високотехнологични, като в някои случаи превръщат цели домове в крепости на 21 век.

„Поставяме много по-голям фокус върху развлеченията“, казва Ал Корби, който е в челните редици в сектора от 50 години в ролята си на президент и основател на щатската компания SAFE (Strategically Armored & Fortified Environments). „Ако ще оцелявате под земята, искаме да се забавлявате.“

Специалистът, който участва в изграждането на 27-етажен частен дом в Мумбай за милиардера индустриалец Мукеш Амбани (чийто син Анант наскоро влезе в заглавията с пищните си сватбени тържества), в момента работи върху къща в гората, чието местохоложение не разкрива.

Самата къща, казва Корби в интервю за CNN, е изключително сигурна - с врати, устойчиви на взрив, нечупливи прозорци и биометрични системи за достъп.

Тя разполага още с дълбок ров с люлеещ се мост; водни оръдия, способни да унищожат хеликоптери, дронове или парашутисти; както и филм от запалима течност, който може автоматично да се разпръсне по повърхността на изкуственото езеро и да се запали, за да създаде отбранителен огнен пръстен.

„През Средновековието ровът е едно от най-големите възпиращи средства“, казва Корби. „Но тогава са нямали джетове.“ Клиентът му - бизнес магнат и запален фен на водните спортове, предвижда двойна употреба в своя ров и планира да го използва като водна състезателна писта.

Много богатите винаги са били мишени - независимо дали на натрапници, похитители или убийци. Сега страховете нарастват и включват антикапиталистически активисти, екстремни метеорологични условия, причинени от изменението на климата, терористи, непредвидени апокалиптични събития – и постоянна заплаха от пандемия, която стана твърде реална през 2020 г.

Като Ritz-Carlton, но под земята

Корби, който е изграждал и подземни тунели за евакуация, служещи и като писти за картинг, казва, че няма апетит сред клиентите му към утилитарен дизайн в безопасните пространства.

Дори преди 50 години традиционните бункери, според него, са изглеждали като хотели от висок клас - „нещо като Ritz Carlton, но под земята“. Но сега най-богатите му клиенти биха се присмивали на подобна скромност.

Само един пример може отчасти да стимулира търсенето. Няколко специалисти съобщиха за скок в запитванията, след като миналата година се появиха съобщения за огромен комплекс, който основателят на Facebook Марк Закърбърг строи на Хавайските острови.

Според публичните документи, той включва подземен бункер с огромна жилищна площ. Твърди се, че Бил Гейтс има бункери под всичките си домове.

Греъм Харис, съдружник и основател в SHH Architecture and Interior Design в Лондон - едно от водещите дизайнерски студия в световен мащаб, също отговаря на променящите се изисквания.

Неотдавна клиентите са склонни да подсилват помещения в основните си апартаменти, за да издържат на атаки. Вътрешните стени се правят от бетон, а защитените врати са проектирани да се слеят с декора на дома.

Сега обаче проектите от този тип са пораснали по размер и ръст, казва специалистит, на когото често му се налага да подсилва целия апартамент, а не само едно помещение, позволявайки на клиентите да се успокоят с едно натискане на превключвателя до леглото.

„В къща в Хайгейт (луксозен район в Северен Лондон) киното беше безопасното помещение със собствено отделно захранване с филтриран въздух, защитени врати, кухненски бокс и напълно заредена зона, която можеше да поддържа живота на едно семейство повече от седмица.”

Друг клиент превръща своята художествена галерия в безопасна стая, която също разполага с отделно захранване. За да поддържат такива пространства удобни, интелигентни „капандури“ могат да бъдат монтирани на тавана, за да имитират външното време, къпейки подземните интериори в постоянно променяща се „естествена“ светлина.

Аквариуми с акули, стрелбища и симулатори

Тайните врати и проходи са също толкова желана новост, която да се показва на гостите след вечеря, колкото и жизненоважна функция за безопасност.

Creative Home Engineering– компания, специализирана в създаването и инсталирането им за клиенти по целия свят, наскоро създава гигантска работеща камина, зад която се крие подземният вход на стрелбище.

В друга къща стара британска телефонна кабина е проектирана така, че когато се въведе правилният код на клавиатурата, стъклените прозорци стават непрозрачни, а задната стена се отваря, за да разкрие пързалка, водеща към защитен сутеренен комплекс, който включва полетен симулатор и аквариум с акули.

Корби казва, че милиардерите винаги са приемали сериозно опасностите, но сега забелязва много повече запитвания от милионери, които традиционно биха се задоволили със стандартните мерки за сигурност.

За този пазар защитени стаи могат да бъдат осигурени за няколко хиляди долара. За стотици хиляди долари пък сглобяеми модулни стоманени бункери могат да бъдат пуснати в земята под новопостроена къща.

Но с всички системи, освен с най-сигурните, Корби обяснява, че клиентите му просто печелят време: „Ако някой нахлуе през нощта, той пак ще влезе, но няма да може да влезе в спалнята, където семейството е в безопасност достатъчно дълго, за да може полицията да си допие кафето“.

В по-богатия край на спектъра, милиардерите са все по-параноични по отношение на заплахите за тяхното здраве, независимо дали от биотерористични атаки, вирусни пандемии или старомодни сърдечни недостатъци и злополуки.

COVID даде голям тласък на тази част от бизнеса на SAFE, която съпругата на Корби - Наоми, която е медицинска сестра, сега ръководи.

Някои от стаите, в чието създаване е участвала, са добре оборудвани като операционни зали в най-добрите болници - с камери за обеззаразяване, гардероби с лични предпазни средства и аптеки, заредени с лекарства за спешна помощ, както и витаминни съединения, пригодени да им помогнат издържат дълги периоди в изолация.

„Забравете ядрените бомби, нещото, за което трябва да се готвим, е реалният живот“, казва Корби.

„Ако имах долар, който да похарча за бункер или за медицинска подготовка, знам какво бих направил. Дните, в които можете да хвърлите комплект за първа помощ в сглобяем бункер и да кажете, че сте в безопасност, отдавна отминаха“.