Васила, южната част на Централна Аляска. Дом на мечки, езера, планини и летателно училище, което бързо се превръща в частна авиационна страна на чудесата.

Във FLY8MA Pilot Lodge можете да изберете живописна въздушна обиколка с гледка към ледника, да поемете управлението на машината по време на урок по летене или да се запишете за пълно обучение за пилот.

Когато нощта падне над американския щат, наричан ​​Последната граница, можете да изкачите стъпалата до две уникални къщи: преустроения самолет McDonnell Douglas DC-6 и най-новото попълнение - McDonnell Douglas DC-9, все още с ливреята си на DHL.

Бързо развиващата се дестинация е текущ проект на основателя на FLY8MA Джон Контики, който управлява летателно училище във Флорида и работи като търговски пилот, преди да се озове в Аляска.

Работата на пилот е добре платена, но е „ много скучна“, казва той. „Шофирането на Uber е по-интересно, защото можете да говорите с пътниците си.“

След като се влюбва в южния централен регион на щата по време на ваканция, той избира Аляска за мястото, на което с неговия екип – и верния му померан Фокстрот – биха могли да купят много имоти, да развият собствено летище и да водят собствено шоу.

Разширяваща се детска площадка

Мястото се простира на малко над 100 акра и започва просто като писта. След това се появяват кабини за настаняване на студенти, а след това и за туристи.

Те са оборудвани с отопляеми подове и „всичко луксозно“, казва Контики. И тогава екипът решава, че би било готино да превърне стар самолет в къща, която разполага с джакузи на крилото и барбекю.

Компанията изгражда втора писта и хангар за тази „разширяваща се детска площадка“. „Имам склонност да прекалявам малко“, смее се бившият пилот.

„Забавно е, независимо дали става дума за пораснали възрастни, които просто се възхищават от мястото, или за деца, които тичат нагоре-надолу по цялата дължина на самолета “, казва той. „Разочароващо и стресиращо, непосилно и скъпо е да се правят тези неща – но е възнаграждаващо.“

Първият преустроен самолет е построеният в САЩ през 1950 г. DC-6, който в предишния си живот превозва товари и гориво до отдалечени села около Аляска. Сега това е къща с две легла, една баня, с огнище на палубата на крилото, а в Airbnb може да се наеме за около $448 на вечер.

Резервациите за DC-9 пък току-що са отворени. Той разполага с три легла, две бани, сауна, хидромасажна вана и подово отопление. Може да приеме седем гости, а цените са около $849 на вечер.

Работи се и по най-новото попълнение - Boeing 727, който също ще се превърне в къща.  Там „ще има голяма кухня и голяма трапезна маса. Хората могат да се хранят заедно“, казва Контики. „Ще имаме гореща вана на крилата, дивани. Опашката ще бъде палуба на покрива с хубаво малко огнище за мотаене и всичко останало“.

Контики наскоро купува и четвърти самолет. Това е Fairchild C-119 Flying Boxcar - военна транспортна машина, произвеждана от 1949 до 1955 г., който, според него, е „толкова грозен, че е готин“.

Контролна кула с гледка към Северното сияние

Предстоящ акцент, който вече се строи, е 18.3-метрова контролна кула с изцяло стъклен геодезичен купол, която също ще се наема през Airbnb. В нея гостите ще могат да си лежат в леглото и да наблюдават зрелищното Северно сияние на Аляска.

В момента посетителите могат да разгледат по-старите самолети и различни двигатели и витла, разположени из имота, като мястото вече се радва на пътеки за ски бягане, а Контики има планове да построи и спортни игрища.

Набавянето на нов самолет за обекта обикновено е процес, който трае от осем до девет месеца. В Аляска получаването на разрешения за превръщането му в жилище е много по-лесно, отколкото в по-гъсто населените части на света.

Логистика

Аляска може да е чудесен избор за тези аспекти на проекта, но не и когато става въпрос за климат. Сухите и безводни среди са най-добрият вариант за съхраняване на приземени самолети.

Американският щат обаче е в противоположния край на скалата: „просто студена дъждовна гора“, казва Контики, пълна с блата и вечна замръзналост. „Изключително трудно е да ги поддържаме тук.“ В най-студените зимни месеци сметките му за отопление на един от самолетите достигат от 1500 до 2000 долара на месец.

„Най-голямата заблуда“ е, че самолетите са добре изолирани, казва той. „Алуминият разсейва топлината много добре и затова е много трудно да се загрее самолет. Те наистина летят при минус 40 градуса по Целзий, но също така изгарят 10 000 килограма на час реактивно гориво“ и това създава много излишна топлина.

Стойността на изолацията на самолетите, преди преустройството, е около R3, казва Контики - подобно на двоен стъклопакет, докато типичен дом в Аляска би бил по-близо до R30.

„Премахваме цялата оригинална изолация, изваждаме всички стари боклуци и след това напръскваме пяна, която е с най-добрата R стойност“, казва той. „Обикновено постигаме някъде около R 28 или 30 нова изолационна стойност. Но те все още са трудни за загряване, защото са дълги и тесни тръби“.

Бившият пилот е можел да избере Аризона, за да осъществи мечтата си за летателно училище и животът му е щял да бъде много по-лесен. Въпреки това „Аляска е наистина грандиозно място по отношение на предлагането“, казва той. „То е трудно, но наистина специално.“