Стойността на наемите на луксозните имоти добавя средните 27% в последните три години, сочат данни от анализ на Knight Frank. 

В 5 от изследваните 15 от най-известните и скъпи градове в света се отчита ръст на наемните нива с повече от 40%. Лидер по този показател е Ню Йорк (57.1%), следван от Лондон (56.5%) и Маями (45.8%). 

В челото са още Сингапур и Сидни, където наемите скачат с респективно 41.4 и 40.9 на сто. Сериозни повишения има още и в Торонто, и в Берлин, добавили 29.9 и 27.2%, докато в Лос Анджелис повишението е от 25%. 

В топ 10 по ръст са още японската столица Токио и новозеландският Окланд, добавили 17.3 и 14.2 на сто. 

Наемите vs цените на имотите 

През последните няколко години наемите се движат в обратна посока на цените на жилищата в луксозния сегмент. Заради пандемията търсенето на имоти под наем беше слабо, но през 2022 и 2023 г. наемните нива отчитат сериозен ръст, след завръщането на служителите по работните им места и края на локдауните по света.  

От своя страна, цените на луксозните имоти бяха повлияни от нарасналите лихви по кредитите, което доведе до по-силно повишение на наемите в този период. 

Експерти са на мнение, че ръстът в цените ще продължи на повечето пазари основно заради по-високото търсене и слабото предлагане на първокачествени имоти. 

Какво се случва в последните 12 месеца? 

Наемите на луксозни имоти отчитат двуцифрено повишение в Сидни и Токио (13.9 и 11%), следвани от Берлин и Франкфурт, където те растат с респективно 6.9 и 5.1 на сто. 

Над 4 на сто ръст е налице още в Окланд и Женева, докато малко под тази граница е повишението в Ел Ей, Монако и Цюрих. Спад от 4.8 на сто има в Сингапур, докато минимално понижение е отчетено в Торонто и Хонконг.