Състоянието на щатската фамилия Уолтън възлиза на около 330 млрд. долара, или много повече от това на Илон Мъск (237 млрд. долара), според индекса на милиардерите на Bloomberg. Нейните членове дължат част от своето огромно богатство на находчив ход от страна на основателя на веригата магазини Walmart, Сам Уолтън, преди повече от 70 години.

През 1953 г., когато бъдещата империя на Уолтън в сектора на търговията на дребно е представлявала само няколко магазина, предприемачът се вслушва в съвета на своя тъст и структурира бизнеса като семейно партньорство.

Той предоставя по 20% на всяко от четирите си деца — Джим, Роб, Алис и покойният Джон Т., като запазва заедно със съпругата си останалите 20%.

Уолтън споделя основната полза от тази структура в своята автобиография "Произведено в Америка - Сам Уолтън."

"Прехвърлянето на собствеността е направено толкова отдавна, че не трябваше да плащаме значителен данък подарък или наследство", пише той.

"Принципът зад всичко това е простичък – най-добрият начин да намалите плащането на данъци върху имуществото е да раздадете активите си преди да поскъпнат".

С други думи, Уолтън предава 80% от Walmart на своите деца, когато стойността на веригата супермаркети е била много малка. Те щяха да дължат милиарди долари данъци, ако бяха наследили акциите, когато той почина като милиардер близо 40 години след това през 1992 г.

Включването на семейните акции на Walmart в партньорството и вземането на решения като група, кога да се продават акции, е имало и други предимства. Това означавало, че фамилията Уолтън ценяла богатството си вместо "да го пилее, за да живее разточително," пише Уолтън.

"Не живеехме разточително и това бе част от плана — да запазим семейството заедно и да поддържаме усещане за баланс в стандарта ни на живот".

Това също така гарантира, че семейството запазва контрола си над Walmart и може да предотврати разделянето на компанията и продажбата на части от нея. Това бе "най-добрата защита срещу корпоративните акулите, които търсят поглъщания," пише Уолтън.

Предоставяйки на децата си възможност да имат думата по отношение на разпределението на семейното богатство, когато всичките те са били на възраст под 9 години, също така ги учи на финансово благоразумие.

"Това бе страхотно от парична гледна точка, но има и друг аспект – връзката, която децата създават помежду си и в семейството като цяло. Това развива тяхното усещане за отговорност едни към други. Просто не можете да надвиете това", пише Хелън Уолтън в книгата.

Поглед към бъдещето

От отварянето на първия магазин на Уолтън в Бентънвил, Арканзас и създаването на първото семейно партньорство са изминали повече от седем десетилетия.

Той едва ли си е представял, че един ден Walmart ще генерира около 600 млрд. долара нетни продажби годишно, ще има 1.6 милиона служители в САЩ или 1% от работната сила в страната и ще се превърне в една от най-големите компании в света с пазарна стойност от около 600 млрд. долара.

Нито пък си е представял, че три от четирите му деца ще разполагат с лично състояние от по над 100 млрд. долара. Със сигурност обаче е щял да бъде доволен, че по-голямата част от тяхното богатство все още е в акциите им на Walmart, които са част от семейния тръст.

Уолтън, който живеел скромно за милиардер, знаел, че има риск бъдещите поколения да прахосат семейното богатство за неприлични удоволствия като частни острови.

"Една от причините, поради които пиша тази книга е, за да може моите внуци и правнуци да я четат след години и да знаят следното: Ако започнете с някои от тези глупости, ще се върна и ще ви преследвам. Затова не си го и помисляйте".