На 23 февруари 1965 г. в Хюстън, Тексас, е роден Майкъл Дел.

Майка му е финансов брокер, а баща му е зъботехник. И двамата насърчават сина си да се занимава с медицина, но още от детските си години Дел проявява интерес към технологиите и бизнеса.

Още на 12-годишна възраст започва работа като мияч на чинии в китайски ресторант, за да може да събере пари за колекцията си от пощенски марки.

Няколко години по-късно той използва способността си да работи с големи масиви от данни, за да намери нови абонати на вестника Houston Post. За тази услуга гимназистът заработва 18 000 долара за една година.

Заинтригуван от разширяващия се свят на компютрите и електронните джаджи, Майкъл Дел си купува един от първите компютри на Apple с единствената цел да го разглоби, за да разбере как работи.

Създаването на Dell Computer 

По време на висшито си образование Дел открива нишата, която дава началото на неговия бизнес. Пазарът на персонални компютри все още е млад в началото на 80-те години и Dell осъзнава, че никоя компания не се е опитвала да продава директно на своите клиенти.

Заобикаляйки посредниците, в лицето на големите магазини, а заедно с това и надценките, които те начисляват, Майкъл Дел използва своята спестовна сметка на стойност 1000 долара и започва да сглобява и продава компютри на своите състуденти в колежа. 

Той се фокусира не само върху качеството на машините, които продава, но и върху силната техническа поддръжка и по-ниските цени.

Скоро разширява своята мрежа от клиенти и извън университета, който малко след това напуска, за да съсредоточи всичките си усилия върху своя бизнес. 

Финансовите резултати на компанията са впечатляващи. През 1984 г. - първата пълна година на Dell в бизнеса, той реализира продажби в размер на 6 милиона долара. До 2000 г. Дел е милиардер, а компанията му има офиси в 34 държави и над 35 000 служители. 

На следващата година Dell Computer надминава Compaq и се превръща в най-големия производител на персонални компютри в света.

В първите 20 години от съществуването си Dell се оказва един от най-успешните бизнеси на планетата. 

Проблемите след 2000 г.

През 21-ви век нещата не се развиват чак толкова добре за компанията на Майкъл Дел, тъй като тя преминава през сериозни сътресения. Заради лошото качество на някои от нейните продукти, тя плаща 300 милиона долара, за да поправи дефектните машини.

Това се превръща в огромен проблем за компанията. В опит да се справи се него, Майкъл Дел се завръща като изпълнителен директор през 2007 г. (след като се оттегля от него през 2004 г.), но резултатите не са особено убедителни. 

Въпреки усилията на Dell Computer да омаловажат ситуацията, документите разкриват, че служителите са били добре запознати с проблемите, засягащи милиони от нейните компютри.

През юли 2010 г. Dell  се съгласява да плати повече от 100 милиона долара неустойки, за да уреди обвиненията за счетоводни измами, повдигнати от Комисията за ценните книжа и борсите в САЩ. Според регулатора, компанията е завишила печалбите в своите отчети.

В опит да помогне за възстановяването на компанията, през 2013 г. Майкъл Дел обявява, че ще я делистне от борсата и ще я направи отново частна.

Той постига споразумение с основните акционери за обратно изкупуване на акциите им, като сделката е на стойност близо 24 милиарда долара. Това я прави едно от най-големите обратни изкупувания на акции в историята.  

Днес Майкъл Дел е на 26-то място в списъка на милиардерите на Bloomberg с лично състояние от малко над 48 милиарда долара. 

Майкъл Дел като филантроп

През 1999 г. Майкъл Дел и неговата съпруга Сюзън основават Фондация Майкъл и Сюзън Дел. Организацията е раздала над 650 милиона долара за различни каузи и хора.

Тя осигури мащабна подкрепа за жертвите на цунамито в Южна Азия през 2004 г., а през 2006 г. фондацията дари 50 милиона долара на Тексаския университет.

Самият Майкъл Дел нееднократно е заявявал, че за него идеята за завещанието на богатството не е особено ефективна и иска да реши на каква кауза да посвети усилията и средствата си още приживе. 

Фондацията Дел управлява аквити в размер на 465 милиона долара. Един от приоритетите й е да трансформира живота на децата от бедни семейства чрез подобряване на тяхното образование, здраве и икономическа стабилност. 

Фондацията Майкъл и Сюзън Дел има офиси в САЩ, Индия и Южна Африка.