Властите в Мадрид обявиха, че ще отнемат лицензите за работа на компаниите за отдаване под наем на електрически скутери Lime, Dott и Tier – ход, който ще доведе до премахването им от улиците на испанската столица.

Кметът на града Хосе Луис Мартинес-Алмейда обяви решението в четвъртък, а местният съвет публикува изявление, в което се казва, че трите компании не са изпълнили условията, посочени в разрешителните, предоставени им през май 2023 г.

Според съвета, те са блокирали усилията на властите да инспектират техните операции, като не са предоставили необходимата информация или достъп до своите интерфейси. Въпреки това е установено, че не са изпълнили условията от разрешителните.

„Това включва липса на обслужване в целия град, липса на застрахователно покритие и липса на технология, която не позволява на превозните средства да циркулират или паркират в забранени зони“, се казва в съобщението.

Lime, Dott и Tier са компаниите, избрани да предлагат електрически скутери под наем в Мадрид, като всяка от тях получи разрешителни за 2000 скутера. Решението на съвета означава, че „скутерите под наем ще изчезнат от града от октомври“.

След като стартира процесът по отнемане на разрешителните, компаниите ще имат 20 дни да обжалват решението.

Говорител на Dott казва пред CNN, че компанията е получила официално известие от кметството на Мадрид в четвъртък. „Сега оценяваме ситуацията и чакаме среща с община Мадрид, преди да вземем каквото и да е решение“, допълва говорителят.

От Lime заявяват пред CNN, че компанията е „разочарована от този изненадващ ход“ и смята, че „посочените основания за това решение са неуместни“. „Ще проучим начини да подкрепим нашите клиенти в Мадрид, за да гарантираме, че имат достъп до безопасни, достъпни и устойчиви транспортни опции и очакваме с нетърпение да продължим дискусиите със съвета, за да гарантираме, че услугата може да продължи“, добавя говорителят.

Съветът на Мадрид няма да издава повече разрешителни за експлоатация на електрически скутери, според кмета Мартинес-Алмейда, „тъй като е ясно, че пазарът не може да изпълни необходимите изисквания, които гарантират възможно най-високото ниво на безопасност на гражданите. ”

Частните електрически скутери остават законни в града, според уебсайта на кметството.

Масово явление

Мадрид не е първият град, който предприема действия срещу наемането на електрически скутери, които предизвикват все по-голямо разделение.

През август властите в австралийския град Мелбърн решиха да забранят тази услуга, позовавайки се на опасения за безопасността след стотици оплаквания и доклади за злополуки.

„Това беше възможност да сложим край на хаоса по пешеходните пътеки в Мелбърн и да направим нашия град отново безопасен“, заяви кметът Никълъс Рийс.

През април 2023 г. жителите на Париж гласуваха в подкрепа на забраната на електрически скутери под наем във френската столица, като тя влезе в сила в края на август.