Богати, демократични държави от глобалния север използват сурови, неясни и наказателни мерки, за да потушават протести във връзка с въпросите на климата, докато в същото време критикуват сходни драконови тактики от страна на властите в страни от глобалния юг, сочи нов доклад.

В доклада на Climate Rights International се посочва все по-суровото отношение към активисти по въпросите на климата в Австралия, Германия, Франция, Нидерландия, Швеция, Великобритания и САЩ.

Той установява, че репресиите в тези държави, в това число дълги години затвор, превантивни арести и тормоз, е нарушение на отговорността на правителствата да защитават основните правила на свобода на изразяване, събирания и сдружавания.

В доклада също така се очертава как същите тези правителства често критикуват режими в развиващите се държави за това, че не уважават правото на мирни протести.

“Някои правителства прекалено често заемат подобна силна и принципна позиция по отношение на правото на протести в други държави, но когато не харесват определени видове протести у дома, те приемат закони и мобилизират полицията, за да ги спират,” казва Брад Адамс, директор на Climate Rights International, цитиран от The Guardian.

В различни страни от Европа, както и в САЩ, и в Великобритания, властите реагираха на ненасилствени протести във връзка с климатичните изменения с масови арести и драконови нови закони, които водят до дълги присъди за лишаване от свобода. В някои случаи политици и медии заклеймяваха участниците в подобни протести, като хулигани, саботьори или екотерористи.

Високопоставени защитници на правата на човека и активисти по въпросите на опазването на околната среда изразиха загриженост по отношение на репресиите и призоваха правителствата да защитят правото на ненасилствен протест.

“Тези защитници на практика се опитват да спасят планетата, а по този начин и човечеството,” казва пред The Guardian през миналата година Мери Лоулър, специалният докладчик на ООН за защитниците на правата на човека.

“Това са хора, които би трябвало да защитаваме, но правителствата и корпорациите гледат на тях като на заплаха, която трябва да бъде неутрализирана. В крайна сметка, става въпрос за власт и икономика.”

Ескалиращата климатична криза доведе до рекордно високи температури по света през 2024 г., което предизвика недостиг на храни, масови придвижвания на хора и икономически затруднения, както и смъртоносни пожари и наводнения.

Докладът обаче установява, че вместо да предприемат спешни мерки за бързо намаляване на използването на изкопаеми горива и спиране на екологичния срив, много относително богати страни са се съсредоточили върху онези, които вдигат тревога, като участват в протести и гражданско неподчинение.

“Не трябва да се съгласявате с тактиките на климатичните активисти, за да разбирате важността на защитаването на техните права на протест и свобода на словото,” казва Адамс.

“Вместо да вкарват в затвора протестиращи и да подкопават гражданските свободи, правителствата би трябвало да се вслушат в техния призив за предприемане на спешни действия за справяне с климатичната криза.”

Авторите на доклада подчертават няколко случая, в които развити страни приветстват важността на правото на протест на международната сцена, докато в същото време предприемат сурови и наказателни репресии у дома.

В доклада също така са установени рекордно големи присъди за лишаване от свобода за ненасилствени протести в няколко държави, в това число Великобритания, Германия и САЩ, както и превантивни арести и задържане на заподозрени в организирането на мирни протести.

Приемат се също така драконови нови закони, съгласно които по-голяма част от мирните протести са незаконни.

Налагат се мерки, които пречат на съдебните заседатели да изслушват в съда мотивацията на хората за участието им в протести, което критици твърдят, че подкопава фундаментално правото на справедлив процес.

Climate Rights International призовава демократичните правителства по цял свят да спрат авторитарните репресии и да защитават правото на хората да протестират.

“Правителствата би трябвало да гледа на протестиращите и на активистите по въпросите на климата като на съюзници в борбата срещу климатичните промени, а не като на престъпници,” казва Адамс.

“Репресиите на мирни протести са не само нарушение на техните основни права, но и може да бъде използвано от страна на репресивни правителства като зелена светлина за преследването на защитаващите климата, околната среда и човешките права в техните страни.”