Първият, и за момента очертаващ се като единствен, дебат между двамата кандидати за президент на Съединените щати премина в нападки и обвинения, част от които бяха по повод икономическата политика. 

Демократката Камала Харис и републиканецът Доналд Тръмп се сблъскаха по редица ключови въпроси, включително политиката спрямо Китай, митническите тарифи и търговските войни.

Харис, която е настоящият вицепрецидент на страната, и бившият държавен глава Тръмп участваха в 90-минутен дебат в Пенсилвания, а веднага след края му щабът на демократите предизвика републиканския кандидат на нов диспут през октомври. 

Дебатът започна с изненадващо ръкостискане между двамата опоненти, които никога преди не са се срещали. Харис се приближи до Тръмп на неговата катедра, представяйки се по име, което беше и първото ръкостискане на президентски дебат от 2016 г. насам.

Митата  

Кандидатите откриха дебата, като се съсредоточиха върху икономиката - въпрос, който, според социологическите проучвания, е в полза на Тръмп.

Харис атакува намерението му да наложи високи мита върху чуждестранни стоки, оприличавайки предложението на данък върху продажбите за средната класа. Тя разкри собствения си план, предвиждащ данъчни облекчения за семейства и малки предприятия.

Тръмп твърди, че митническите тарифи, които е наложил по време на неговото президентство, са спечелили „милиарди и милиарди долари от Китай“ - твърдение, което често дразни икономистите и анализаторите, които посочват, че американските компании, внасящи продуктите, всъщност, плащат наложените мита.

Тръмп също така твърди, че в Мексико се изграждат големи автомобилни заводи, в много случаи притежавани от Китай, и обещава „да наложи мита върху тези коли, за да не могат да влизат в САЩ“. 

"Другите държави най-накрая ще ни се отплатят след 75 години за всичко, което сме направили за света, и тарифата ще бъде значителна“, каза бившият президент.

Търговските войни

Харис обвини Тръмп в подклаждане на търговски войни и каза, че той е продавал американски чипове на Китай, за да му помогне да подобри и модернизира армията си.“ 

Вицепрезидентът критикува Тръмп и за публикация в социалните медии, в която той благодари на китайския президент Си Дзинпин за справянето с пандемията от COVID-19. 

Тръмп заяви, че Китай, Русия и Северна Корея са се страхували от него по време на управлението му, цитирайки изявление на унгарския премиер Виктор Орбан. „Според Орбан, най-уважаваният и най-страховитият човек беше Доналд Тръмп“, заяви самият той по време на дебата.  

Инфлацията 

Тръмп критикува Харис за постоянната инфлация по време на мандата на администрацията на Байдън, въпреки че преувеличи нивото на повишаване на цените. 

"Инфлацията е катастрофа за хората - за средната класа, за всяка класа. Хората не могат да излязат и да си купят зърнени храни, бекон, яйца или нещо друго. Хората в нашата страна умират заради това, което те направиха. Те унищожиха икономиката", каза бившият президент, визирайки управлението на демократите. 

"Аз вярвам в амбицията, стремежите и мечтите на американския народ. Затова си представям и всъщност имам план за изграждане на това, което наричам икономика на възможностите“, заяви Камала Харис.

Глобалните конфликти

Освен икономиката, Харис и Тръмп обсъдиха войната в Украйна и конфликта между Израел и Хамас. На въпрос за ситуацията в Близкия изток, Тръмп каза, че Харис „мрази“ Израел и че под нейно ръководство „Израел няма да съществува“. 

Тази забележка дойде, след като Харис подчерта хуманитарната криза в Газа в резултат на военните действия. Тя каза, че „Израел има право да се защитава“, но добави, че "твърде много невинни палестинци са били убити, включително деца и майки“.   

Тръмп отказа да заяви категорично, че победата на Украйна би била в интерес на САЩ и настоя, че Русия е нахлула в територията на своята съседка поради „слабостта“ на администрацията на Байдън. Той добави, че може да сложи край на войната за 24 часа.

„Вярвам, че причината, поради която Доналд Тръмп казва, че тази война ще приключи в рамките на 24 часа, е, че той просто би се отказал от нея“, контрира Камала Харис.

Кандидатите за Белия дом дебатираха и по други горещи въпроси, като абортите, фракинга и престъпността.

Според платформата за онлайн прогнози PredictIt, вероятността за победа на Тръмп на изборите е намаляла по време на дебата до 47% от 52%, докато коефициентите на Харис са се подобрили от 53% на 55%.

В знак на увереност в резултата от дебата, щабът на Харис предизвика незабавно Тръмп на втори дебат, но все още не е ясно дали той ще приеме и кога може да бъде организиран.