Австралия възнамерява да определи минимална възрастова граница за използване на социалните медии, като се позовава на опасения за психическото и физическото здраве на децата.

Планът предизвика ответна реакция от страна на защитниците на цифрови права, които предупреждават, че мярката може да тласне тази онлайн дейност към нелегалност.

Премиерът Антъни Албанезе каза, че неговото лявоцентристко правителство ще проведе тест за проверка на възрастта, преди да въведе конкретни закони през тази година. Албанезе не посочи конкретна цифра, но каза, че вероятно тя ще бъде между 14 и 16 години.

„Искам да накарам децата да оставят устройствата и да отидат на игрищата, плувните басейни и тенис кортовете“, каза той пред Australian Broadcasting Corp. „Искаме те да имат истински опит с реални хора, защото знаем, че социалните медии носят социална вреда“.

Законът ще нареди Австралия сред първите страни в света, наложили възрастово ограничение в социалните медии. Предишни опити, включително от страна на Европейския съюз, се провалиха след оплаквания за ограничаване на онлайн правата на непълнолетни.

Meta - собственик на Facebook и Instagram, която е въвела минимална възраст от 13 години за социалните си медии, заяви, че иска да даде възможност на младите хора да се възползват от нейните платформи и да предостави на родителите инструментите, с които да ги подкрепят, „вместо просто да прекъсват достъпа .”

От собственика на YouTube – Alphabet, не отговарят на искането за коментар, а екипът на CNN не успява да се свърже с TikTok.

Австралия се характеризира с население с голям онлайн достъп - четири пети от 26 милиона души са в социалните медии, според данни на технологичната индустрия. Три четвърти от австралийците на възраст от 12 до 17 години са използвали YouTube или Instagram, установи проучване на Университета в Сидни от 2023 г.

Албанезе обяви плана за възрастово ограничение на фона на парламентарно разследване на въздействието на социалните медии върху обществото, базирано на емоционални свидетелства за въздействието върху психичното здраве на тийнейджърите.

Чуват се обаче и опасения относно това дали възрастовата граница неволно би навредила на по-младите хора, като ги насърчи да крият своята онлайн активност.

Ново проучване предполага, че са необходими повече изследвания, за да се разберат нюансираните начини, по които социалните медии влияят върху психичното здраве на подрастващите.

Интернет регулаторът на Австралия - комисарят по eSafety, предупреди в доклад от юни, че „базираните на ограничения подходи могат да ограничат достъпа на младите хора до критична подкрепа“ и да ги тласнат към „по-малко регулирани услуги, които не са масови“.