Биткойнът продължава възстановяването си, като на 10 септември за кратко премина над нивото от $58 000 за брой. Най-популярната криптовалута се търгува с 8% над четириседмичното си дъно от $53 955, достигнато миналата седмица. 

Въпреки ръста от последните няколко дни обаче, инвеститорите в биткойн остават колебливи в краткосрочен план, според анализ на Glassnode, цитиран от Coin Telegraph. Те взаимодействат по-малко с централизираните борси, а обемите на търговия се свиват.

Докладът на Glassnode отбелязва, че активността на борсите си остава водещ индикатор за спекулативната активност на инвеститорите.

Експертите анализират отношението между 30-дневната и 365-дневната средна стойност на входящите и изходящите потоци, като отбелязват, че средният месечен обем е паднал доста под годишния.

"Това подчертава спада в търсенето на инвеститорите и намаляващата търговска активност на спекулантите в рамките на текущия ценови диапазон“, се посочва в анализа. От Glassnodе казват още, че неотдавнашният спад на пазара е намалил инвестиционната активност.  

„Това добавя повече тежест към идеята, че е имало забележим спад в търговската активност през последното тримесечие“.

Освен това, използвайки оценката на нетния баланс между пазарния натиск при покупка и продажба на спот пазарите, Glassnode установява, че натискът върху продажбите от страна на инвеститорите се е увеличил през последните три месеца, допринасяйки за спада в цените.

Намаляващият апетит на инвеститорите е очевиден и в институционалния пейзаж, където борсово търгуваните фондове (ETF) върху бикткойна регистрират нетни изходящи потоци. 

„Нетните капиталови потоци в щатски долари в спот биткойн ETF-ите са намалели от август 2024 г. насам и в момента отчитат изтичане в размер на $107 милиона на седмица", посочват експертите. 

Това се потвърждава от данните на Farside Investors, които показват, че базираните в САЩ спот биткойн ETF-и са свидетели на комбиниран нетен отлив от $1.186 милиарда между 27 август и 6 септември, с незначителни притоци от $28 милиона, регистрирани на 9 септември.

Допълнителните данни от CoinShares разкриват, че изходящите потоци от инвестиционните биткойн продукти възлизат на 643 милиона долара през седмицата, приключваща на 6 септември.

CoinShares приписва това на негативните настроения, предизвикани от по-силните от очакваното макроикономически данни от миналата седмица, които увеличават вероятността от намаляване на лихвения процент с 0.25% от страна на Федералния резерв на САЩ.