След като хиляди служители в гейминг индустрията бяха засегнати от масови съкращения през последната година и половина, някои корпорации станаха обект на остри критики в социалните мрежи. 

Причината е, че съкращенията предприети от тях, идват на фона на нарастващи продажби и печалби.   

В интервю за подкаста My Perfect Console със Саймън Паркин обаче бившият президент на Sony Computer Entertainment Europe Крис Дийринг се изказа доста критично за хората, които критикуват съкращенията в сектора.

"Не мисля, че е честно да се каже, че произтичащите от ситуацията съкращения са алчност. Винаги съм се опитвал да минимизирам скоростта, с която добавяхме персонал, защото винаги съм знаел, че пазарът е цикличен и не исках да имам същите проблеми, които Sony имаше в електрониката“. 

Той твърди, че неотдавнашните съкращения в Sony Interactive Entertainment в Лондон, които доведоха до загуба на около 900 работни места през февруари, се дължат на ниските продажби.

Когато Sony обяви съкращенията в прессъобщение през февруари, заяви, че промяната е резултат от „бързо променяща се индустрия“. "Ако парите не идват от потребителите на последната игра, ще бъде трудно да се оправдае харченето на пари за следващата“, казва още Дийринг.

Въпреки това, отчетът за печалбите на Sony за първите три месеца на 2024 г. разкри, че отделението за игри и мрежови услуги има приблизително 17% годишно увеличение на продажбите и около 16% скок в оперативните приходи.

Дийринг казва още в интервюто, цитирано от The Street, че притежаването на умения в разработването на игри не означава "цял живот на бедност и ограничения“ и че тези, които наскоро са били съкратени, трябва „да намерят начин да преминат през това“. Той съветва:

"Карайте Uber или каквото и да е, намерете евтино място за живеене и отидете на плажа за една година“. 

Той също така каза, че е „оптимист“ за бъдещето на хората в индустрията, които са били освободени от работните си места, и че техните пакети за обезщетения трябва да помогнат за смекчаване на удара.

Коментарите на изпълнителния директор на Sony обаче доведоха до обратна реакция в социалните мрежи и много хора го обвиниха в цинизъм. 

Изказването на Дийринг идва, след като около 11 250 служители в игралната индустрия по света загубиха работата си чрез съкращения през 2023 г., според данни от Statista. Процесът продължава да се ускорява, тъй като 11 000 служители в гейминг сектора бяха уволнени през първите шест месеца на тази година.

Съкращенията идват във време, когато пазарът на игри в САЩ е смятан за един от най-бързоразвиващите се сектори в развлекателната и медийната индустрия от фирмата за професионални услуги Pwc.

Компанията прогнозира, че приходите от игри в САЩ ще надхвърлят 300 милиарда долара през 2028 г., което би било двойно повече от това, което е генерирала през 2019 г.