Европейската автомобилна индустрия се бори с редица предизвикателства, което тласка пазарните оценки на водещите производители, като BMW, Mercedes-Benz, Porsche, Stellantis, Renault и Volkswagen, до или близо до рекордно ниски нива.

Тези компании са изправени пред значителни трудности - от отслабване на търсенето на ключови пазари (като Китай) до засилване на конкуренцията в областта на електрическите превозни средства, което ерозира доверието на инвеститорите, пише Euronews.

BMW намалява прогнозата за печалбите

Във вторник акциите на BMW се сринаха с 11.2% - най-големият им еднодневен спад от март 2020 г. насам. Драматичната разпродажба последва низходящата ревизия на перспективите за финансовите резултати на BMW за 2024 г., като компанията намали прогнозата си за нормата на печалба до 6-7% спрямо предишната оценка от 8-10%.

Това понижение до голяма степен се дължи на приглушеното търсене в Китай, който е един от най-важните пазари на BMW.

Акциите на компанията сега се търгуват само четири пъти над прогнозната й годишна печалба.

Пазарната й капитализация (43.8 милиарда евро) е почти еквивалентна на отчетените ѝ нетни парични средства (43.2 милиарда евро) в края на първата половина на 2024 г., което подчертава мрачните очаквания на пазара относно бъдещите перспективи за растеж. 

Оценката на европейските автопроизводители достига кризисни нива

Този спад в оценката не е уникален за BMW. Пет от шестте големи европейски производители на автомобили отбелязват рязък спад на цените на акциите през 2023 г., като Stellantis и BMW са най-силно засегнати с понижения на пазарната стойност от над 30%.

Renault е изключение, отбелязвайки скромно увеличение от 3% от началото на годината, въпреки че оценката ѝ остава ниска, в съответствие с останалата част от сектора.

Porsche е единствената компания, която регистрира двуцифрено съотношение цена/печалба на акция, но дори и то е под историческата средна стойност.

Volkswagen, който наскоро обяви плановете си да затвори част от заводите си в Германия (нещо, което се случва за първи път от 1938 г. насам), сега се търгува само три пъти над очакваните печалби - най-ниските в историята си.

Комбинираната пазарна оценка на шестте най-големи производители на автомобили в Европа възлиза на приблизително 260 милиарда евро, което е по-малко от половината от пазарната стойност на Tesla, например. 

Спад на продажбите в цяла Европа

Продажбите на нови автомобили в Европа устойчиво намаляват. Според Джордж Галиърс, анализатор в Goldman Sachs, продажбите през август на ключови пазари, като Франция, Германия, Италия и Испания, регистрират двуцифрен спад на годишна база.

Годишният процент на продажби (SAAR) в тези четири държави пада с 16.7%, отразявайки трудната макроикономическа среда в Европа.

„Пазарът изпитва негативите на политическата и макронесигурност. Продажбите на електрически превозни средства с батерии остават под натиск, отбелязвайки големи спадове“, пише още Галиърс.

По-широкият европейски автомобилен пазар е притиснат от политическа несигурност, нарастваща инфлация и по-високи лихвени проценти, като всички те се отразяват на потребителските разходи.

Освен това продажбите на електрически превозни средства, които доскоро бяха разглеждани като лъч надежда, сега са изправени пред препятствия поради високите изкупни цени и по-бързата амортизация, в сравнение с традиционните превозни средства с двигател с вътрешно горене.

Намаляващата конкурентоспособност на Германия

Германската автомобилна индустрия, която формира гръбнака на автомобилния пазар в Европа, е особено силно засегната от външната конкуренция.

Д-р Сайръс де ла Рубиа, главен икономист в Hamburg Commercial Bank, подчертава ключовите предизвикателства, засягащи германските производители на автомобили: 

„Най-значимият фактор, който оказва влияние върху германския производствен сектор, е нарастващата загуба на глобален пазарен дял на немските производители на автомобили и машини спрямо конкурентите в Китай. За съжаление, този проблем ще продължи да съществува“.

Всички европейски производители на автомобили отбелязват спад на пазарните си дялове в сегмента на електрическите превозни средства с батерии през 2024 г., както показва последното издание на индекса Global EV Tracker, публикуван от Bank of America.

Пазарният дял на Stellantis спада от 4% преди година до 2.7% през юли, този на Volkswagen се понижава до 6.6% от 7.5%, докато делът на Mercedes-Benz се свива до едва 1.9%.

Тежестта на високите разходи

Едно от значителните предизвикателства за европейската автомобилна индустрия е високата цена на електромобилите, в сравнение с превозните средства с конвенционални двигатели.

Въпреки че предлагат по-ниски експлоатационни разходи, първоначалната покупна цена на акумулаторните електрически превозни средства остава с около 20% по-висока от техните аналози с двигатели с вътрешно горене на големи пазари, като Германия и Франция, дори след включването на държавните субсидии.

Тази по-висока цена, заедно с бързия напредък в EV технологията, води до по-бързо амортизиране на по-старите модели, което допълнително обезсърчава широкото приемане на електрическите превозни средства.

Докато Европа се бори с макроикономическа несигурност и ожесточена конкуренция от Азия, нейните производители на автомобили са изправени пред тежка битка за възстановяване на доверието на пазара, пише още изданието.