Сандвичите с пуешко месо, които хората си купуват от магазин и към които добавят лате от Starbucks, ще имат вкус единствено на съжаление, смята инвеститорът Кевин О‘Лиъри, известен и с участието си в телевизионното риалити Shark Tank.

Хората „правят дупка в джоба си“, като купуват сандвичи и кафе на път за офиса, заяви в свое видео в Instagram рисковият капиталист. Вместо това, тези ценни долари може да бъдат спестявани или инвестирани.

“Кафе за пет долара и петдесет цента. Отивате на работа и харчите още 15 долара за сандвич,” казва О‘Лиър в клипа. “Идиоти ли сте?”

Той твърди, че с времето парите от тези ежедневни покупки на стойност 20 долара биха могли да се натрупат за хората, които сега стават финансово стабилни.

“Повечето хора - особено такива, които работят в мегаполиси, сега започват кариерата си, като заработват първите си 60 000 долара годишно и прахосват около 15 000 долара на година за глупости”.

Аргументът на О‘Лиъри съвпада с мнението на строителния предприемач Тим Гърнър, който през 2017 г. заяви, че младите хора не могат да си позволят жилища, защото прахосват пари за препечени филийки с авокадо и скъпи напитки.

“Когато събирах пари за първото си жилище, не купувах препечени филийки с авокадо за 19 долара и четири кафета по 4 долара всяко,” заяви Гърнър. “В момента се намираме в периода, в който очакванията към по-младите хора са много, много високи.”

Икономиката на препечените филийки с авокадо беше развенчана

Въпреки убедеността на О‘Лиъри относно опасностите от редовната консумация на следобедно лате, има доста доказателства, които предполагат, че потребителите се справят добре и така.

Поколението на милениалите с препечените филийки с авокадо и тези от поколението Z, които обичат да отпиват студено кафе, са големите победители от икономическото възстановяване след пандемията.

Тяхното състояние нараства с 40% в периода 2019 – 2023 г., според мозъчния тръст Center for American Progress. Младите хора също така получават по-добри сделки за ипотечни кредити, в сравнение с по-възрастните поколения, според Freddie Mac.

Потребителските навици на тези по-млади поколения показват, че финансовата сигурност и харченето на средства за подобни удоволствия не се изключват взаимно. Младите хора са наясно с финансовия натиск, показва проучване на Bank of America от юли.

Над 50% от участвалите в проучването над 1 000 представители на поколението Z са казали, че високите разходи за живот са най-голямото финансово препятствие, което им пречи да успяват. Това поколение се е насочило към бюджетирането, за да пести пари.

“Те усещат високите разходи за живот,” заяви пред Fortune Холи О‘Нийл президент Банкиране на дребно в Bank of America.

“Те знаят, че трябва да определят бюджет и знаят, че трябва да намират начини да ограничават разходите си и да спазват бюджетите, за да изпълняват приоритетите си.”

Ако оставим финансовото здраве настрана, допълнителното кафе или обяд навън няма да разорят младите хора, казва Еизабет Рентър, старши икономист в NerdWallet.

Тя е изчислила, че в свят, в който препечената филийка с авокадо струва 14  долара, а лате - 4 долара, ако някой иска да плати начална вноска от 20% за жилище, което струва 313 200 долара, ще трябва да се откаже от 5 220 препечени филийки с авокадо и 15 600 латета.

“Така че цялата идея, че ако просто спрете филийките с авокадо, изведнъж ще разполагате с достатъчно пари, за да закупите къща, е твърде опростена,” казва Рентър.

“Ако студените кофеинови напитки през седмицата ви правят щастливи и не сте в тежко финансово положение, тогава ги пийте.”