Испанските власти поставиха нови билбордове, призоваващи туристите да носят повече дрехи, докато са на обществени места в Малага.

Андалуският град, разположен на брега на Средиземно море, е популярна туристическа дестинация за британските пътешественици - от семейства, посещаващи курорти, до млади хора, търсещи нощен живот в Испания.

Докато туристическата индустрия на Малага процъфтява, посрещайки приблизително 14 милиона посетители през 2023 г., местните власти и бордът по туризъм разлепиха предупреждения по улиците, за да напомнят на посетителите подходящия етикет при посещение.

Плакатите ги предупреждават да се „облекат напълно“ на обществени места от уважение и от хигиенни съображения, съобщава The Independent. Съобщенията, написани на английски и испански, са насочени към туристи, които се разхождат из града голи до кръста.

Това не е първият път, в който властите се опитват да се справят с посетителите без горни дрехи – през 2023 г. беше въведен закон, забраняващ голотата до кръста на обществени места, като глобите могат да стигнат до 750 евро, ако дрескодът е нарушен.

В плакатите, озаглавени „Подобрете престоя си в Малага“, се посочват и три други области, в които туристите и посетителите на града трябва да коригират поведението си.

Молят се пътуващите до Малага да използват кофи за боклук, контейнери и други услуги, за да поддържат града чист, както и да бъдат внимателни около паметници, историческо наследство, градини и обществени структури.

Туристическият борд напомня на посетителите, че тротоарите са за пешеходци и ако турист използва скутери или велосипеди в Малага, трябва да кара на местата, законно определени за тази цел.

Шумът изглежда също е проблем в испанската ваканционна гореща точка, тъй като четвъртият призив е туристите да „не се набиват на очи“, докато са навън. „Не викайте, не пейте и не усилвайте музиката си“, гласи плакатът. „Уважавайте часовете за почивка на вашите съседи, включително възрастни хора, болни, ученици, деца и работници.“

До предупрежденията на местните власти и туристическия борд се стигна, след като постоянните жители на Малага заеха позиция срещу вълната от свръхтуризъм, която завладява улиците им.

Някои от тях разлепиха враждебни стикери на сградите в центъра на Малага през март, в които призовават туристите да се „върнат у дома“. Те съдържаха фрази, като „Смърди на туристи“, „Тук живееше семейство“ и „Преди това беше моята къща“.

Активисти срещу туризма организираха поредица от протести тази година в Малага и други испански дестинации, като Барселона, Палма де Майорка и Канарските острови, твърдейки, че посетителите увеличават жилищните разходи и правят непосилно за местните да живеят в градските центрове.