Нови снимки на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, обикалящ (според държавните медии на страната) съоръжение за обогатяване на уран, дадоха изключително рядък поглед към строго охраняваната програма за ядрени оръжия на изолираната нация.

Според Корейската централна новинарска агенция (KCNA), Ким е посетил съоръжението - стерилен склад, пълен с дълги редици цилиндрични машини - който се използва за производство на ядрен материал за оръжия за нарастващия арсенал на Севера.

Новината идва в момент, в който Северна Корея продължава да засилва незаконната си програма за ядрени оръжия и укрепва отношенията с Русия, задълбочавайки загрижеността на Запада относно посоката на развитие на изолираната нация под ръководството на Ким.

Местоположението и точната дата на посещение на севернокорейския лидер на обекта не се съобщават, но целта на инспекцията му е ясна, според KCNA: да се изложи „дългосрочен план за увеличаване на производството на ядрени материали от оръжеен клас.”

Експертите казват, че изображенията – които показват Ким, обграден от мъже във военни униформи и чисти бели лабораторни ризи, подчертават нарастващата увереност на Северна Корея в нейната ядрена сила.

В реч по случай 76-ата годишнина от основаването на страната в понеделник Ким обеща "експоненциално" да разшири ядрения арсенал на режима, повтаряйки войнствената реторика, използвана от него в миналото.

По време на посещението си в предполагаемото съоръжение за обогатяване Ким изрази многократно задоволство от техническите възможности на ядрения сектор на Северна Корея и подчерта необходимостта от по-голямо производство, според държавните медии.

Новината идва в момент на повишено напрежение между Северна Корея и Запада, като САЩ и техните съюзници обвиняват страната, че предоставя значителна военна помощ за операциите на Русия в Украйна.

И Москва, и Пхенян отрекоха севернокорейския износ на оръжия, въпреки значителните доказателства за такива трансфери, припомня CNN.

През юни двете автократични нации се ангажираха да използват всички налични средства за предоставяне на незабавна военна помощ в случай, че другата страна бъде нападната, съгласно пакт за отбрана, договорен по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Пхенян.

Тъй като местоположението на посетеното съоръжение не е обявено, не е ясно дали кадрите са от вече известно място на международните наблюдатели, като съоръжението за ядрени изследвания Yongbyon, или е нещо съвсем ново.

Смята се, че Северна Корея има няколко обекта за обогатяване на уран.