Търговските връзки на САЩ с Китай ще останат напрегнати - независимо кой ще спечели изборите през ноември. Това коментира пред CNBC Карлос Казанова, старши икономист в швейцарската частна банка UBP.

Гледната точка на Казанова се споделя и от други експерти, които смятат, че както кандидатът на републиканците Доналд Тръмп, така и номинираната от демократите Камала Харис ще запазят твърда позиция към Китай.

Тръмп предлага до 100% мита върху китайските стоки и обща тарифа от 10%-20% върху целия внос от други държави, докато Харис се очаква до голяма степен да се придържа към митническата политика на Джо Байдън.

"Една победа на Тръмп е много вероятно да увеличи търговските и икономическите враждебности между САЩ и Китай, засилвайки търговското и финансовото разделение между двете страни“, казва Есуар Прасад, професор по икономика в университета Корнел.

Не могат да бъдат изключени и по-строги мита от страна на Харис, тъй като Байдън не само запази митата на Тръмп, но и добави някои нови. През май САЩ обявиха високи мита върху китайския внос на стойност около 18 милиарда долара, включително върху електрическите превозни средства, соларните панели, литиевите батерии, стоманата и алуминия.

По време на дебата между двамата, който се проведе по-рано тази седмица, Харис не даде конкретни подробности относно политиката си за Китай, но каза, че „Съединените американски щати трябва да гарантират, че ще спечелят конкуренцията за 21-ви век“.

"Това означава да се съсредоточим върху детайлите на това, което се изисква, да се съсредоточим върху отношенията с нашите съюзници, да се съсредоточим върху инвестициите в американска технология, така че да спечелим надпреварата за AI и квантовите изчисления“, добави Харис.

Според Карлос Казанова и неговите колеги от UBP, продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай, а също и между Китай и Европа, ще остане.  

Вашингтон отправя предупреждения за проблемите със свръхкапацитета на Китай, като министърът на финансите Джанет Йелън каза през май, че свръхпромишленият капацитет на Китай заплашва както американските, така и европейските фирми, както и индустриалното развитие на развиващите се пазари.

През април Йелън се срещна с китайски официални лица, за да обсъдят проблема със свръхкапацитета и пазарно ориентираните реформи, като заяви, че „здравите икономически отношения трябва да осигурят равни условия за фирмите и работниците в двете страни“.

Пекин е обвиняван в дъмпинг на стоки, тъй като вътрешното търсене в страната се охлажда. Тази политика доведе до налагането на високи мита върху китайския внос в САЩ, ЕС и Канада, които обвиняват Пекин в силно субсидиране на някои индустрии, например електромобилите.