Доналд Тръмп обяви началото на нов криптопроект World Liberty Financial, който ще стартира на 16 септември. Новината съобщи самият Тръмп в платформата X.

Тръмп каза, че ще се включи на живо в платформата, за да стартира проекта, контролиран от синовете му Доналд Тръмп младши и Ерик Тръмп. 18-годишният Барън Тръмп, най-младият от синовете на бившия американски президент, пък е посочен като "DeFi визионер" на проекта. 

"Ние прегръщаме бъдещето с крипто и оставяме зад гърба си бавните и остарели големи банки“, каза той.

Според Тръмп, World Liberty Financial ще бъде платформа за децентрализирано финансиране (DeFi) за вземане и отпускане на заеми.

В анонса на проекта се посочва, че той ще позволи на потребителите да съхраняват пари в дигитален портфейл, да управляват собствена кредитна сметка, да заемат или дават пари в брой на други лица и да използват токени, за да инвестират в криптоактиви.

Платформата ще оперира и със собствен непрехвърляем токен. Плановете на World Liberty Financial включват разпространението на обвързани с щатски долари стабилни монети в DeFi.

Създателите на проекта загатват, че ще си сътрудничат с DeFi протокола Aave, което вероятно показва, че World Liberty Financial ще бъде изграден върху блокчейна Ethereum.

Тръмп си осигури силна подкрепа в рамките на крипто общността, откакто обеща да подкрепи индустрията, ако отново бъде избран за президент през ноември.

Той обеща по-ясни регулации и каза, че ще уволни председателя на Комисията по ценни книжа и борси Гари Генслър, който е предприел принудителни действия срещу множество големи крипто фирми.

Настроенията около World Liberty Financial обаче са смесени. Някои поставят под съмнение решението на Тръмп да стартира проекта, докато се кандидатира за президент, тъй като проектът на практика трябва да започне да работи 50 дни преди изборите.

Ник Картър, поддръжник на Тръмп и партньор на Castle Island Ventures, коментира пред Politico, че проектът е „огромна грешка“.

"Изглежда, че вътрешният кръг на Тръмп просто се опитва да спечели от скорошната му подкрепа за криптоиндустрията по един доста наивен начин. Честно казано изглежда, че те изгарят много от натрупаното до този момент доверие", казва още Картър.

Свързаните с начинанието са изправени пред нападение от хакери и измамници.

Измамниците също се опитват да спечелят от шума, който се вдиха около криптоплатформата на семейство Тръмп.

На 30 август официалната група World Liberty Financial Telegram трябваше да осъди поредица от фалшиви реклами и подаръци, опитващи се да спечелят от шума около проекта.

На 8 август Ерик Тръмп изясни, че мемкойнът Restore the Republic (RTR) не е свързан с World Liberty Financial, след като токенът скочи със 155 милиона долара в рамките на часове след своя дебют на пазара.