Цената на златото достигна рекордно високо ниво в петък, подкрепена от очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще намали лихвените проценти следващата седмица. В същото време повишеното търсене на "активи-убежища", на фона на предстоящите напрегнати президентски избори в САЩ, също помага за поскъпването на ценния метал.

Цената на златото се повишава успоредно със спада на долара и доходността на американските държавни облигации, тъй като пазарите поддържат залозите за намаляване на лихвените проценти, въпреки данните за инфлацията, които показват, че тя не отслабва с чак толкова силни темпове. 

Признаците за слабост на пазара на труда също подкрепят идеята, че Фед ще предпочете да намали лихвите, отколкото да рискува изпадане на икономиката в рецесия. 

Днес цената на златото достигна ниво от 2599 долара за тройунция, регистрирайки ръст от 0.5 на сто. Спрямо миналия петък поскъпването на ценния метал е с 2.8 на сто.

Засега пазарите остават несигурни относно мащаба на потенциалното намаление на лихвите. Силните показания за инфлацията, публикувани по-рано тази седмица, показаха изместване на очакванията към по-малко намаление от 25 базисни пункта.

Но не особено оптимистичните данни за пазара на труда показаха, че залозите за намаление с 50 базисни пункта се връщат в играта. Според търговците ценообразуването в момента е с 58% шанс за намаление с 25 базисни пункта и с 42% шанс за намаление с 50 базисни пункта.

Вероятно срещата следващата седмица ще отбележи началото на цикъл на облекчаване на монетарната политика от страна на Фед, като централната банка се очаква да намали лихвите с най-малко 100 базисни точки през 2024 г. След септември остават още две заседания до края на годината.

По-ниските лихвени проценти обикновено се считат за позитивни за златото и другите благородни метали, тъй като намаляват алтернативните разходи за инвестиране в активи, които не носят доходност.