Египет обяви, че ще вдигне транзитните такси за 2023 г. за всички видове плавателни съдове, преминаващи през Суецкия канал.

Транзитните такси за танкерите, които преминават през канала, ще се повишат с 15%, докато увеличението за корабите с насипни товари и туристическите кораби ще е 10%. Новите цени ще влязат в сила от 1 януари 2023 г.

“Увеличението е неизбежно и необходимо предвид нивата на инфлацията в световен мащаб,” се казва в изявление на Осама Рабие - ръководител на службата, която управлява канала.

Според него в решението са взети предвид и увеличените цени на енергийните продукти. 

През 2021 г. през Суецкия канал са преминали над 20 600 плавателни съда, сочат данни на Statista.

Анализатор заяви пред CNBC, че макар повишението на таксите за Суецкия канал да няма “голям ефект” върху търговските потоци, то ще допринесе допълнително за инфлацията. 

“Цените на петрола в момента се понижават, така че ако каналът се изолира заради новите цени от конкуренцията (която заобикаля Африка), тогава властите, които ръководят канала, ще изгубят,” твърди председателят на Mandarin Shipping Тим Хъксли.

Цените на петрол отчетоха много колебания през тази година, като скочиха до над 130 долара за барел след началото на войната в Украйна, а през последните седмици се понижиха до 80-90 долара за барел.

Хъксли смята, че увеличените такси ще бъдат прехвърлени на клиентите, което, от своя страна, ще допринесе за инфлацията.

Друг анализатор твърди, че въпреки повишението на таксите, маршрутът през Суецкия канал си остава значително по-евтин за плавателните съдове.

“Средствата, които се пестят от преминаването през Суецкия канал, все още са много големи,” казва Нийлс Расмусен, анализатор в Bimco.

Той твърди, че не очаква собствениците на кораби да се насочат към алтернативни маршрути, като заобикаляне на Африка от юг.