В първата борсова сесия за седмицата петролът отстъпи от едномесечните си върхове и загуби близо процент от стойността си, повлиян от слабите икономически данни, идващи от Китай. 

Статистиката за производствената активност в Поднебесната империя за септември показа свиване, което понижи очакванията на инвеститорите за търсенето на суровини.

От данните за китайската външна търговия, които ще бъдат публикувани по-късно тази седмица, се очакват повече подробности за търсенето и предлагането на петрол и петролни продукти. 

Засега обаче изглежда, че локдауните, наложени в някои от най-големите китайски градове заради COVID-19 по-рано тази година, са оказали по-силен негативен ефект върху икономиката от предварителните прогнози. 

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол отчитат понижение от 0.8% до ниво от 91.83 долара за барел, докато тези на сорта брент губят 0.9 на сто до ниво от малко над 97 долара за барел. 

Златото бележи спад от 0.9% до ниво от 1694 долара за тройунция. 

Китайските акции също понесоха удари в първата борсова сесия за седмицата, след като американското правителство наложи нови ограничения върху износа на електронни компоненти и прекрати доставките за някои от големите китайски компании. 

В Хонконг водещият индекс Hang Seng се срина с близо 3%, а китайският CSI 300 бележи спад от около процент. 

Ходът на САЩ заплашва да влоши допълнително търговските връзки между двете най-големи икономики в света и може да има по-дълбоки икономически последици, ако Китай реши да предприеме ответни действия. 

На валутните пазари доларът запазва силните си позиции и остава близо до достигнатия през септември 20-годишен връх. Данните от петък показаха, че пазарът на труда в САЩ остава стабилен, което дава на Федералния резерв достатъчно основания да продължи рязкото повишаване на лихвите. 

Пазарите определят шансовете за ново увеличение на лихвите със 75 базисни пункта през ноември на над 80%. 

Тази седмица се очаква и публикуването на данните за инфлацията в САЩ, която е един от ключовите индикатори в полезрението на Фед.