Петролът задълбочи спада си, на фона на нарастващите опасения, че новата епидемична вълна от COVID-19 в Китай и влошаващите се глобални икономически перспективи сериозно ще намалят търсенето на горива.

Фючърсите на сорта брент паднаха с 0.7% до 93.66 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол се понижиха с 0.8% до 88.58 долара за барел. От началото на седмицата и двете основни разновидности на "черното злато" губят по над 4% от стойността си.

Някои от големите китайски градове, включително Шанхай и Шенжен, засилиха тестовете за COVID-19 и въведоха нови ограничения - на фона на скока в броя на инфекциите.

Политиката на Пекин за нулево разпространение на COVID-19 стопира китайския икономически растеж тази година, тъй като правителството въведе серия от локдауни в големите бизнес центрове. Това доведе до сериозно забавяне на вноса на петрол в Поднебесната империя.

Фокусът тази седмица е върху 20-ия Национален конгрес на Китайската комунистическа партия, като инвеститорите очакват да видят дали правителството ще преразгледа политиката си за нулево разпространение на COVID, на фона на нарастващите икономически проблеми.

Данните за китайската външна търговия, които ще бъдат публикувани в петък, също се очаква да хвърлят повече светлина върху това как се развива вносът на суров петрол в страната.

Международният валутен фонд предупреди, че рискът от глобална рецесия нараства и намали прогнозата си за глобалния растеж за 2023 г., позовавайки се на комбинираните ефекти от нарастващите лихвени проценти и инфлацията.

На валутните пазари доларът засили позициите си спрямо основните валути, като тази сутрин достигна нов 24-годишен връх спрямо японската йена на ниво от 146.39 йени за долар. Еврото се търгува на ниво от 0.9711 долара. 

Късно снощи на Уолстрийт основните борсови индекси затвориха с понижения, в очакване на данните за инфлацията в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно днес. От индикатора на потребителските цени до голяма степен ще зависят и бъдещите решения на Федералния резерв по отношения на лихвите и монетарната политика. 

Вчера широкият борсов бенчмарк S&P 500 затвори със спад от 0.65 на сто, като тази сутрин беше последван и от повечето индекси в азиатско-тихоокеанския регион, които също се оцветиха в червено.