Само преди дни пподробно ви обяснихме какво представлява рецесията. Днес ще се спрем на стъпките, чрез които можем да подобрим личните си финанси, за да преминем безболезнено през този период.

И така – как да подготвим парите си за предстоящите тежки времена?

Месечен бюджет

Бюджетът ще ви покаже къде точно отиват парите ви. Можете да разпределите разходите си – храна, дрехи, забавления, за дома (кредити и комунални разходи).

По този начин ще видите перата, които „изяждат“ голяма част от доходите ви. Ако харчите повече пари за дрехи, например, елеминирайте този разход следващия месец. Харчете пари само за най-нужните неща.

Спестявайте

Освен че трябва да намалим разходите си, рецесията е период, в който при възможност трябва да продължим да спестяваме. Никога не знаете кога трудни дни ще връхлетят именно вашето семейство.

Откажете се от ненужни абонаменти, рефинансирайте заемите си, временно дори прекъснете посещенията на барове, ресторанти и т.н.

Отложете големите покупки

Нова кола или нов апартамент – не, това е немислимо в период на рецесия. В случай че все пак имате нужда от ново жилище, можете да помислите за кредит с фиксирана лихва, с който да преминете през бурните времена по-лесно.

Изплатете заемите с висока лихва

Доста домакинства днес имат ипотечен, потребителски, бърз кредит и задължения по кредитна карта. В случай че имате свободни средства, най-добре ще е да започнете да изплащате кредитите с най-висока лихва, докато не намалите дълговете си. За това обаче се изисква строга финансова дисциплина и никакви импулсивни покупки.

Фонд за спешни случаи

Аварийният фонд би ни помогнал, при положение че имаме непредвиден разход или останем без работа за няколко месеца. Именно средствата в този фонд ще ни спасят и ще ни позволят да поемем въздух, за да продължим напред.

Експертите по лични финанси препоръчват да разполагаме с пари, които да са достатъчни за поне 3-6 месеца на семейството ни. 

Допълнителна работа

Инфлацията и рецесията можем да преборим с по-високи доходи. А това лесно можем да постигнем с допълнителна работа. Помислете за почасово решение или работа през уикенда. Можете да актуализирате и автобиографията си, за да потърсите по-добре платена работа.

Какво да не правим по време на рецесия?

Определено не се паникьосвайте. Рецесията няма да продължи вечно. Не увеличавайте дълговете си, тъй като тези периоди са характерни с по-висока безработица и трудно ще можете да погасявате задълженията си.

Експертите препоръчват в следващите месеци да приемаме работата си много сериозно, тъй като тя не е даденост.

В следващите дни екипът на Darik Business Review ще ви представи и бизнесите, които са най-подходящи за стартиране по време на рецесия.