Американските борсови индекси регистрираха третото си поредно повишение късно снощи, а доходността по американските държавни облигации се понижи в очакване на резултатите от междинните избори в Съединените щати. 

Резултатът от вота ще определи дали демократите ще загубят или ще запазят контрола над Конгреса по средата на мандата на президента Джо Байдън.

Ако влиянието на републиканците се засили, възможността за евентуално блокиране на някои от законопроектите на Белия дом би се увеличила. 

„Има известен оптимизъм около потенциала за разделено правителство, като демократите контролират Белия дом, а републиканците потенциално са готови да поемат контрола върху едната или двете камари на Конгреса.

Една по-консервативна фискална политика, която може да бъде въведена от контролирания от републиканците Конгрес, би оказала по-малък инфлационен натиск върху икономиката и би улеснила работата на Фед“, коментира пред Ройтерс главният инвестиционен директор на NovaPoint Джоузеф Срока.

По думите му, периодите на подобни законодателни "блокажи" във Вашингтон исторически са били положителни за капиталовия пазар.
 
Dow Jones Industrial Average се повиши с малко над процент във вторник до 33 160 пункта,  S&P 500 добави 0.56% до 3828.11 пункта, а Nasdaq Composite отчете повишение от 0.49% до 10 616.20 пункта.

Положителнияит тренд не подмина и европейските капиталови пазари, които вчера затвориха на най-високите си нива от близо два месеца насам.

Междувременно, биткойнът и етерът - двете най-популярни криптовалути, се сринаха съответно с 11% и 16%, след като крипто борсата Binance обяви, че е подписала необвързващо споразумение за придобиване на конкурентната платформа FTX поради опасения от потенциален срив на ликвидността.

Петролът регистрира лек спад тази сутрин, като фючърсите на сорта брент бележат спад от 0.1% до 95.22 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол се понижават с 0.2 на сто - до 88.69 долара за барел. 

Щатският долар се стабилизира в сутрешната търговия след пониженията от последните няколко дни. Американската валута е на път да приключи най-силната си година от близо четири десетилетия насам, но от началото на тази седмица регистрира спад от 1%, в очакване на резултатите от междинните избори в Съединените щати. 

Тази сутрин еврото се разменяше на ниво от 1.0059 долара, след като вчера успя да се върне над психологическата граница от 1 долар. 

Японската йена се движи на ниво от 145.79 спрямо долара.