Съвременната отбранителна индустрия е една от най-печелившите в света.

Съединените щати са лидер по размер на военните инвестиции, съставляващи 38% от глобалните разходи за отбрана. Но и други държави, включително Китай, Индия, Русия и Саудитска Арабия, са сред лидерите по покупки на военна техника. 

Очаква се световната отбранителна индустрия да достигне 2.1 трилиона долара през 2023 г.

Базираната в Мериленд, САЩ, Lockheed Martin е най-големият доставчик на военна техника в света. В компанията работят 110 000 души.

Международни фирми, като Almaz-Antey, Leonardo, BAE Systems и Airbus, също проектират и произвеждат някои от най-модерните военни технологии на пазара.

Американското издание Kiplinger състави класация на някои от най-удивителните постижения във военните технологии, която включва самоуправляващи се куршуми, безпилотни подводници, лазерни оръдия, плазмени защитни полета, технологии за невидимост, стелт бомбардировачи и сателитни измервателни уреди. 

В близко бъдеще има голяма вероятност изкуственият интелект и роботите да се присъединят към човешките военни отряди, смятат експертите.   

Ето кои са най-скъпите военни машини в света: 

Кораби

В света на военноморските сили самолетоносачите са едни от най-сложните и най-скъпите съоръжения. С подобни технологии разполагат само най-развитите държави.

3. Клас Queen Elizabeth, Великобритания
Производител: Aircraft Carrier Alliance
Използва се от: United Kingdom’s Royal Navy
Цена на програмата: 7.6 млрд. долара
Цена на брой: 3.8 милиарда долара

Клас Queen Elizabeth се състои от два самолетоносача, единият от които е кръстен на кралица Елизабет I, а другият на принца на Уелс. HMS Queen Elizabeth е първият от своя клас и е пуснат на вода на 4 юли 2014 г.

Класът се използва от Кралския флот на Обединеното кралство. Дебютът на HMS Prince of Wales пък е на 21 декември 2017 г.

2. Клас Nimitz, САЩ
Производител Newport News Shipbuilding Company
Използва се от: United States Navy
Цена на програмата: 93.6 млрд. долара
Цена на брой: 9.36 млрд. долара

Съществуват общо десет ядрени самолетоносача от клас Nimitz. Те са на въоръжение във военноморските сили на САЩ. Водещият кораб на Нимиц е кръстен на адмирала от флота Честър У. Нимиц, командир на Тихоокеанския флот на САЩ по време на Втората световна война. 

Самолетоносачите от клас Nimitz са били най-големите военни кораби до 2017 г., когато е поръчано новото поколение USS Gerald R Ford.

1. Клас USS Gerald Ford, САЩ
Производител: Newport News Shipbuilding, Northrop Grumman
Използва се от: United States Navy
Цена на програмата: 11.5 млрд. долара
Цена на брой: 40.2 млрд. долара 

Кръстен на президента Джералд Форд, който е служил в Тихоокеанския театър на борда на лекия самолетоносач Monterey, USS Gerald R. Ford е водещият самолетоносач от своя клас. Произведен е от Newport News Shipbuilding и Northrop Grumman. Строителството започва през август 2005 г.

Класът Джералд Р. Форд е значително подобрение спрямо предходния клас Нимиц. USS Gerald R. Ford е оборудван с модернизиран радар, оръжия и EMALS (Електромагнитна система за изстрелване на самолети), която заменя парните катапулти.

EMALS означава, че в зоната под палубата има повече пространство, тъй като не е необходимо корабът да генерира и съхранява пара за изстрелванията.

Подводници 

Подводниците, както и самолетоносачите, са ключов елемент на съвременната военна доктрина. Те също са едни от най-скъпите отбранителни машини и са на въоръжение единствено във военноморските сили на най-големите държави. 

3. Клас Virginia, САЩ
Производител: General Dynamics, Huntington Ingalls, Newport News
Използва се от: United States Navy
Цена на програмата: 118.8 млрд. долара 
Цена на брой: 1.8 млрд. долара

Подводниците от клас Virginia са ядрени и бързо атакуващи и са в основата на платформата за подводна война на американските военноморски сили. Подводниците от клас Virginia могат да извършват почти всичко - от мисии в открития океан до крайбрежни задачи.

Въоръжени са с ракети Tomahawk, Harpoons RGM-84 и торпеда MK-48. Подводниците от клас Virginia ще заменят подводниците от клас Los Angelis, които вече се считат за морално остарели. Предвидени са общо 66 броя, от които 19 са завършени и вече са в активна служба.  

2. Le Terrible Triomphant, Франция
Производител: DCNS
Използва се от:  Marine nationale
Цена на програмата: 17.1 млрд. долара
Цена на брой: 3.1 млрд. долара

Френската подводница Le Terrible Triomphant е в експлоатация от 1997 г., като строителството започва през 1986 г.  и до 2010 г. са произведени общо четири броя от този клас -  Le Terrible, Le Vigilant, Le Temeraire и Le Triomphant.

Последната от тях - Le Terrible, е пусната в експлоатация през 2010 г. Възможностите ѝ за ядрено възпиране включват 16 ракети M51 SLBM, произведени от Airbus, както и противокорабни ракети Exocet и конвенционални торпеда. 

През януари 2010 г. Le Terrible направи успешен тест за изстрелване на ракета, като порази целта си на разстояние от 1930 километра. 

1. Seawolf, САЩ
Производител: General Dynamics Electric Boat
Използва се от: United States Navy
Цена на програмата: 15 млрд. долара
Цена на брой: 5 млрд. долара

Създадена от General Dynamics, клас Seawolf е разработена за първи път през 1989 г. Тя е по-бърза, по-голяма и много по-тиха от подводниците от клас Los Angelis. Класът Seawolf може да носи повече оръжия, тъй като има два пъти повече торпедни тръби. 

Seawolf-клас може да пренася до 50 крилати ракети UGM-109 Tomahawk, които се използват за нападение както на надводни, така и на наземни цели.

Танкове

Още от Втората световна война насам танковете са едни от ключовите технологични единици на съвременната сухопътна армия. Ето кои са най-скъпите машини от този клас:

3. Leopard 2A, Германия
Производител: Krauss-Maffei
Използва се от:  Bundeswehr
Цена на брой: 7.28 млн. долара 

Танковете Leopard съществуват още от 70-те години на миналия век, когато за първи път са разработени от компанията Krauss-Maffei. Те са създадени за западногерманската армия по това време. 

От 1979 г. насам са произведени 3600 такива машини. Очаква се най-съвременната версия Leopard 2A да напусне въоръжение през 2030 г. 

Неговият заместител ще бъде наследник не само на Leopard 2A, но и на танковете Leclerc. Промяната на дизайна и разработката ще бъдат извършени съвместно от Германия и Франция.

2. K2 Black Panther, Южна Корея
Производител: Hyundai Rotem
Използва се от:  Въоръжените сили на Южна Корея
Цена на брой: 8.5 млн. долара

K2 Black Panther е боен танк от ново поколение, който ще бъде използван от южнокорейските сили. Той е проектиран от Агенцията за развитие на отбраната, а производителят е Hyundai Rotem. 

Основното въоръжение на Black Panther е автоматична 55-калиброва картечница. Той има способности за активна защита, съчетани с изключително усъвършенствана композитна броня. Производството на Black Panther започва през 2013 г., а корейските военни получиха първите бройки през 2014 г. До момента са произведени 100, а други 160 са в процес на изграждане.

K2 Black Panther се отличава с това, че е един от най-скъпите танкове в експлоатация в която и да е страна по света. Всяка единица струва над 8.5 милиона долара. 

1. M1A2 Abrams, САЩ
Производител: General Dynamics Land Systems
Използва се от: U.S. Army, U.S. Marine Corps.
Цена на брой: 8.92 млн. долара

M1A2 Abrams е боен танк от трето поколение, проектиран от General Dynamics Land Systems за армията на САЩ. Той е предвиден за сухопътна бронирана война в съвременни условия. Това е и един от най-тежките бойни танкове в експлоатация с тегло от близо 64 тона.

Abrams, кръстен на генерал Крейтън Ейбрамс, въвежда много нови функции, като композитната броня Chobham, турбинния двигател, работещ с различни видове горива, отделно съхранение на амуниции в отделение, защита от оръжия за масово поразяване и компютъризирана система за управление на стралбата. 

Танкът M1A2 Abrams влиза в експлоатация през 80-те години на миналия век. 

Самолети

Няма съвременна армия, която да не разполага с авиация. Това е един от най-бързо развиващите се сегменти на отбранителната индустрия в технологично отношение. Най-скъпите летателни апарати обаче са достъпни само за развитите държави, най-вече заради огромните разходи за покупка и поддръжка. 


3. Dassault Rafale, Франция 
Производител: Dassault Aviation, Safran, Thales
Използва се от: Военновъздушните сили на Франция, Египет и Катар
Цена на програмата: 62.7 млрд. долара
Цена на брой: 249 млн. долара

Името на Dassault Rafale означава „порив на вятъра“. Многофункционалният изтребител с делта крило и два двигателя е проектиран от Dassault Aviation. Rafale може да изпълнява почти всяка задача, включително въздушно разузнаване, охрана на въздушното пространство, наземна поддръжка, ядрено възпиране, мисии за нанасяне на удари в тила на противника и удари срещу кораби.

Rafale е разработен в средата на 80-те години и е уникален, защото е построен само от френски отбранителни компании.

2.P-8A Poseidon, САЩ
Производител: Boeing
Използва се от: Indian Navy, U.S. Navy, RAAF & Royal Air Force
Цена на програмата: 33.638 млрд. долара
Цена на брой: 256.5 млн. долара

Построеният от Boeing P-8 Poseidon, известен и като Multimission Maritime Aircraft, е модификация на 737-800ERX. Военноморските сили на САЩ, военноморските сили на Индия, Кралските австралийски военновъздушни сили и Кралските военновъздушни сили на Великобритания са неговите основни оператори. 

P-8 е въоръжен с противокорабни ракети Harpoon, торпеда и HAAWC ALA, които могат да превърнат торпедо Mark 54 в планираща бомба от височина до 9100 метра.

P-8 има подобрения, в сравнение с предшественика си P-3, както по отношение на авиониката, така и на оръжията. Освен това предлага по-плавен полет с по-малко изпарения и турбуленция.


1.B-2 Spirit, САЩ
Производител: Northrop Grumman, Northrop Corporation, Hughes Aircraft Company
Използва се от: United States Air Force
Цена на програмата: 44.75 млрд. долара
Цена на брой: 737 млн. долара

B-2 Spirit е тежък стратегически бомбардировач, построен от компанията Northrop Grumman. Той разполага с т. нар. "stealth" технология, която е специално проектирана за пробиване дори на най-плътната противовъздушна защита. B-2 Spirit има дизайн на летящо крило и се управлява от екипаж от двама души.

Оперативните разходи на бомбардировача и необходимият капитал за производството му са огромни, а след края на Студената война в края на 80-те години, необходимостта от подобни самолети вече не била толкова спешна. В резултат на това поръчката за закупуване на B-2 Spirit е намалена в началото на 90-те години от 132 бомбардировача до само 21.

B-2 Spirit може да изпълнява атакуващи мисии на височина от 15 километра. Той има обхват от над 11 километра с вътрешно гориво, а с едно презареждане във въздуха може да измине близо 20 000 километра. 

Този бомбардировач се използва за първи път в края на 90-те години, когато хвърля неядрени, конвенционални боеприпаси върху наземни цели по време на конфликта в Косово. 

Хеликоптери

Хеликоптерите са летателни апарати, които имат многобройни приложения в съвременната военна отбрана. Те могат да се използват за бойни, транспортни, резузнавателни и евакуационни задачи. 

3. NHIndustries NH90, Италия
Manufacturer: NHIndustries 
Използва се в: Италия, Франция, Германия, Австралия
Цена на брой: 42 млн. долара

Хеликоптерът NH90 е на въоръжение в италианската, френската, германската и австралийската армия. Той е двумоторен, среден по размер, многоцелеви хеликоптер, създаден в отговор на изискването на НАТО бойните хеликоптери да могат да се използват във военноморска среда.

NH90 е уникален, защото това е първият хеликоптер, който използва изцяло дигитално управление на полета. Той се предлага в два основни варианта - NFH, който е боен хеликоптер на НАТО, и TTH, който е тактически транспортен хеликоптер. 

446 от тези хеликоптери са произведени от 1995 г. насам и производството на всяка бройка струва около 42 милиона долара.

2. Bell Boeing V-22 Osprey, САЩ
Производител:  Bell Textron, Boeing
Използва се в: Япония и САЩ
Цена на програмата: 35.6 млрд. долара
Цена на брой: 72.1 млн. долара

След провала на операция "Орлов нокът" по време на иранската заложническа криза от 1980 г., американската армия осъзнава, че се нуждае от нов високоскоростен летателен апарат с дълъг обсег и вертикално излитане. Така на бял свят се появява Bell Boeing V-22 Osprey.

На практика, машината не е точно хеликоптер, а тилтротор, или хибрид между хеликоптер и самолет. Първият полет на Bell Boeing V-22 Osprey е направен през 1989 г., но влиза в реална експлоатация едва през 2007 г. и продължава да служи на морската пехота на САЩ до ден днешен.

Големите увеличения на разходите почти довеждат до провал на програмата. Разработката отнема много време и става обект на ожесточени дебати. Бюджетът ѝ е определен през 1986 г. на 2.5 милиарда долара, но само за две години разходите скачат до 30 милиарда долара. До 2008 г. бюджетът се разширява до почти 55 милиарда долара.

Osprey е многофункционален летателен апарат, който съчетава функционалността на хеликоптер с характеристиките на турбовитлов самолет. До момента са произведени над 400 броя V-22 Osprey.

1.Sikorsky CH-53 Sea Stallion, САЩ 
Производител: Sikorsky Aircraft
Използва се в: САЩ, Германия, Израел, Мексико
Цена на брой: 138 млн. долара

Sikorsky S-65, известен също като CH-53 Sea Stallion, е тежкотоварен транспортен хеликоптер, който е проектиран и конструиран от Sikorsky Aircraft. Първоначално е разработен за военновъздушните сили на САЩ и морската пехота, но сега се използва и в Германия, Мексико и Израел.

S-65 получава прозвището си Super Jolly Green Giant (супер весел зелен гигант) по време на войната във Виетнам. S-65 е близък братовчед на Super Stallion, който е подобрена версия на Sea Stallion, която може да носи повече товар и има по-мощен двигател, което го прави ключов при тежки мисии.