Валутните пазари претърпяха доста сътресения през 2022 г., но в някои страни комбинацията от геополитически натиск и грешни стъпки на централните банки тласна валутите им към „спиралата на смъртта“.

Поскъпването на щатския долар през годината, на фона на засиления инвеститорски интерес към него, продиктуван от имиджа му на инвестиционни "убежище“, натежа силно върху много от валутите на развиващите се пазари.

Големите производители на петрол и страните, чиито централни банки решително повишиха лихвените проценти, като цяло се справят по-добре. 

Но има и такива, които бяха обект на масирани разпродажби, пише CNBC. 

Гана

Стив Ханке, професор по приложна икономика в университета Джон Хопкинс, публикува традиционния си списък на най-зле представящите се валути за годината и седито на Гана е близо до върха.

То удари ново рекордно ниско ниво спрямо долара в сряда миналата седмица, като на един етап достигна границата от 14.24, преди леко да се възстанови.

Валутата на Гата започна годината с търговия при малко над 6 седи за долар, поданни на Refinitiv, което означава, че зелените пари са се засилили с повече от 132% спрямо валутата на западноафриканската нация.

Проблемите на Гана включват нарастващите разходи за живот и непоносимото дългово бреме, което принуди правителството да се обърне за помощ към Международния валутен фонд. Ходът беше приет за необходимост както от управляващите, така и от опозиционните партии.

„Дълбочината на проблемите на Гана става още по-очевидна, като се има предвид, че правителствените служители са готови да предприемат огромно намаляване на заплатите в опит да осигурят някакво финансиране“, казва Жак Нел, ръководител на макросектора в Oxford Economics Africa.

Последният шок дойде, когато Банката на Гана отмени планиран търг за валута, а този месец в столицата Акра се проведоха протести с искане за оставката на президента.

„Банката предприе редица мерки, за да спре дългогодишната низходяща спирала на валутата, включително и неуспешни репресии срещу нелицензираните валутни дилъри", обясни Мурега Мунгай, който управлява търговско бюро в базираната в Найроби AZA Finance.

„Държавата също така купува долари директно от минните компании, за да подкрепи своите резерви, лишавайки пазара от необходимата ликвидност. На този фон, очакваме седито да остане под натиск в близко бъдеще, като вероятно ще отслабне и под нивото от 14.50 спрямо долара", прогнозира Мунгай. 

Миналата седмица Ханке коментира в Twitter, че седито е „валута боклук“  (junk currency) и предложи страната да „обезвреди централната си банка и да инсталира валутен борд“, за да възстанови реда.

Зимбабве и Куба

Седито обаче е едва третата най-зле представяща се валута в света тази година.

На второ място е кубинското песо, което се понижи с 56.36% спрямо долара. То остава единствено след зимбабвийския долар, който загуби удивителните 76.74% от стойността си спрямо долара от януари насам. И Зимбабве, и Куба страдат от рекордни нива на инфлация.

Проф. Стив Ханке заяви, че „спиралата на икономическата смърт на Зимбабве просто продължава да се върти“. Националната статистическа агенция ZimStat съобщи, че инфлацията в страната е достигнала годишен темп от 268% през октомври, но собствените оценки на Ханке я поставят на 417%. 

Подобно на Гана, властите в Зимбабве се опитаха да подкрепят местната валута и да се борят с инфлацията чрез репресии срещу плащанията в зимбабвийски долари.

Високата инфлация е централен проблем и в Куба, като моделът на Ханке показва увеличение на потребителските цени от 166% годишно. 

Египет

Египетската лира миналата седмица се срина до ново дъно спрямо долара, като се понижи до 24.42, проправяйки си път към списъка на Ханке с 10-те най-зле представящи се валути за 2022 г.

Fitch Ratings наскоро намали кредитната перспектива на страната до отрицателна, позовавайки се на влошаването на външната ликвидна позиция и риска от намален достъп до пазара на облигации.

Междувременно, валутните резерви на Египет бяха изчерпани до под 32 милиарда долара през октомври от 35 милиарда долара през март.

Fitch подчерта, че финансовите проблеми на Египет се изострят от предстоящите падежи на външния дълг на стойност 6 милиарда долара през следващата година и още 9 милиарда долара падежи през 2024 г.

Сред останалите валути, включени в списъка на "ауттсайдерите" за годината, попадат рупията на Шри Ланка, венецуелския боливар, леонето на Сиера Леоне, мианмарския киат, лаоския кип и украинската гривна.