Спадът на цените на имотите в Швеция се ускори през октомври, пише Bloomberg. В скандинавската държава вече отчитат най-голямото понижение от три десетилетия насам.

Основните причини за това са инфлацията и повишението на основната лихва от страна на шведската централна банка.

От върха си цените на имотите в Швеция са се понижили с 14%, сочат данни на Valueguard. Спад в страната се отчита в последните седем месеца, в които бюджетите на домакинствата бяха притиснати от нарастващите разходи за живот.

Охлаждане на имотния пазар се отчита и в други държави по света, но при част от тях това понижение едва сега започва.

В Канада цените на имотите са паднали с 10% от върха си. В допълнение към Швеция, спад от 20% се прогнозира за държави, като САЩ, Великобритания и Нова Зеландия.

Само през октомври цените на имотите в Швеция се понижиха с 3% спрямо месец по-рано. Това е и най-големият месечен спад от юни насам, съобщават от Valueguard.

Според повечето анализатори, пониженията на имотните пазари ще продължат, като по всяка вероятност ръстовете, отчетени по време на пандемията, ще бъдат неутрализирани още в началото на 2023 г.

В най-добрия случай Шведската централна банка очаква спад от минимум 18% на пазара на имоти. Очаква се институцията да повиши основната си лихва с 0.75 пр. п. на заседанието си тази седмица, след ръста от 1 пр. п. преди месец.

Това несъмнено ще усложно допълнително семейните бюджети, пише Bloomberg.

Според изчисления на Riksbank, семейство с ипотечен кредити от Стокхолм, който възлиза на 50% от стойността на имота, може да се наложи да плаща с над 60% по-голяма вноска през 2023 г. спрямо 2021 г.