Големите технологични компании са изправени пред опасността от рязко забавяне на растежа и това е една от основните причини, които ги карат да търсят нови области за разширяване.

Пример за това е Amazon - втората най-голяма компания в САЩ по размер на приходите. През последното тримесечие на 2022 г. се очаква продажбите ѝ да се увеличат само с 6.7% на годишна база, а миналата седмица изпълнителният директор Анди Джаси потвърди, че компанията е започнала да съкращава служители и ще продължи да го прави през следващата година.

Джаси заяви, че това е най-трудното решение, което е вземал, откакто е на поста, но също така отбеляза, че предстоят и големи възможности. Една от тях е свързана с най-големия, най-доходоносния, но и адски труден бизнес в САЩ - здравеопазването, пише The Economist. 

Много технологични компании вече имат амбиции за развитие в тази сфера. Apple проследява здравния статус на потребителите чрез iPhone и останалите си устройства, Microsoft предлага облачни компютърни услуги на здравните фирми, а Alphabet продава устройства за носене и влага пари в биотехнологични изследвания. Но Amazon в момента работи върху най-амбициозното предложение от всички. 

Два дни преди изявлението на Анди Джаси, на 15 ноември, компанията стартира Amazon Clinic - онлайн услуга, работеща в 32 щата, която предлага виртуални здравни грижи за над 20 заболявания, включително акне и различни алергии. Amazon описва новата услуга като виртуална витрина, която свързва потребителите с доставчици на здравни услуги.

Стартирането на Amazon Clinic следва поглъщането на One Medical за 3.9 милиарда долара, обявено през юли. One Medical е доставчик на първична медицинска помощ, който предлага здравни услуги онлайн и управлява няколко физически клиники.

Тези последни ходове допълват съществуващите активи, с които Amazon разполага. Към 2020 г. компанията предлага на пазара гривната Halo, която следи здравословното състояние на потребителите.

През 2018 г. Amazon придоби дигиталната аптека PillPack, която сега е част от Amazon Pharmacy, за 753 милиона долара. Amazon Web Services пък стартира специфични облачни услуги за компании в здравеопазването през 2021 г.

Преминаването към първичната медицинска помощ е голяма стъпка, която поставя компанията в ролята на традиционния семеен лекар. Ходът обаче има очевидна логика. 

Аптечната верига Walgreens изчислява, че индустрията прави оборот от 1 трилион долара годишно. Около половината от поколението Z и милениалите в САЩ нямат лекар за първична медицинска помощ и броят на членовете на One Medical почти се е удвоил от 2019 г. насам, като в момента услугата се ползва от близо 800 000 души.

Amazon Clinic ще приема пари в брой за своите услуги и няма да разчита на проблематичната система на здравното осигуряване в САЩ, за да възстановява разходите си. 

Amazon прогнозира, че първичната медицинска помощ тепърва ще се дигитализира. Компанията ще се стреми да интегрира новите си услуги с останалите предложения за здравни грижи в своя портфейл.

Новите потребители на Amazon Clinic ще могат да купуват лекарства от Amazon Pharmacy. С течение на времето компанията може да добави и нови функции към Halo, които напомнят на хората да приемат лекарства или да създадат клиники в клонове на Whole Foods - веригата супермаркети, която концернът придоби през 2017 г.

В системата може да се включи издравеопазването в Prime, което сега има около 200 милиона членове в световен мащаб. 

Експанзията на Amazon в здравния сектор обаче е съпроводено и с редица рискове. Единият е, че опитът ѝ в тази сфера съвсем не е безупречен. The Economist припомня, че компанията затвори Amazon Care, която трябва предоставя здравни услуги на собствените ѝ служители и беше разширена, за да предложи някои услуги и на външни клиенти.

Банката за здравно осигуряване Haven беше създадена през 2018 г. в сътрудничество с Berkshire Hathaway - инвестиционната фирма на Уорън Бъфет, и JPMorgan Chase, но също прекрати дейността си три години по-късно.

Другата опасност е конкуренцията. Американската аптечна верига CVS победи Amazon в наддаването за придобиването на доставчика на първична медицинска помощ Signify Health през септември тази година. А през октомври Walgreens увеличи дела си в Villagemd с инвестиция от 5.2 млрд. долара.

JPMorgan наскоро отвори собствени центрове за първична медицинска помощ. Новото начинание на Amazon ще се конкурира и с компании, като Ro и Hims & Hers - технологични стартъп фирми, посветени на предоставянето на виртуални здравни грижи.

И не на последно място, Amazon ще трябва да се бори с регулаторите. Федералната търговска комисия проучва сделката с One Medical. Поглъщането и стартирането на клиниката на Amazon ще повдигнат въпроси за това кой трябва да има право да съхранява чувствителните здравни данни на потребителите.

Amazon заяви категорично, че остава фокусирана върху важната мисия за защита на здравната информация на клиентите. Фирмата може да бъде принудена да създаде мощни "защитни стени", за да отдели информацията за клиентите, съхранявана от клиниките, от тази, събрана чрез други продукти и услуги.

Но задоволяването на изискванията за поверителността на данните може да унищожи много от възможностите за споделяне, които Amazon умело внедрява в останалата част от своя бизнес.

Опитите на Amazon да наруши статуквото в здравеопазването ще бъдат обект на интензивно наблюдение. Въпреки това те би трябвало да има положителен ефект върху здравеопазването в САЩ, пише още изданието.  

Освен това ходът може да подтикне и други технологични гиганти да предложат нови продукти в тази сфера.