Бизнесът с вятърна енергия в Европа би трябвало да е процъфтяващ, особено в днешната ситуация.

Държавите на Стария континент отдавна насърчават офшорните вятърни проекти, като усилията им в тази посока се ускориха след инвазията на Русия в Украйна и спирането на руските газови доставки. 

Но европейските производители на вятърни турбини - "перлата в короната" на индустрията за зелена енергия в региона и източник на производствен опит, отчитат загуби и съкращават работници.

Техните проблеми произтичат отчасти от продължаващите прекъсвания по веригата за доставки и конкуренцията от страна на китайските производители, като, в крайна сметка, има опасност да сложат прът в колелата на амбициите на Европа - и дори на света, за бързо разработване на енергийни източници без емисии, пише The New York Times. 

Този месец базираната в Мадрид Siemens Gamesa Renewable Energy, която е водещ производител на офшорни вятърни турбини, отчете годишна загуба от 940 милиона евро.

Компанията обяви програма за намаляване на разходите, която вероятно ще доведе до загуба на 2900 работни места, или близо 11% от общата ѝ работна сила.

Vestas Wind Systems - най-големият производител на турбини в света, наскоро отчете загуба от 147 милиона евро за третото тримесечие на годината.

General Electric, която също е сред водещите производители на вятърни турбини в Съединените щати и Европа, също изпитва затруднения в бизнеса си с чиста енергия.

Компанията заяви миналия месец, че нейното звено за възобновяема енергия вероятно ще запише загуби от 2 милиарда долара тази година.

Индустрията все още страда от редица проблеми, включително нарастващите разходи за материали и доставки, както и от логистични пречки, останали нерешени още от пандемията от COVID-19.

В резултат на това турбините, договорени за доставка предварително, днес вече са много по-скъпи за производство и могат да доведат до огромни загуби за производителите.

„Всеки път, когато продадем турбина, губим 8% от стойността си“, коментира главният изпълнителен директор Vestas Хенрик Андерсен.

В същото време надпреварата за създаване на по-големи и по-мощни турбини означава, че производителите харчат стотици милиони долари за разработката на нови модели, но не продават достатъчно машини, за да възстановят разходите.

Освен това, китайските производители на турбини, които години наред обслужваха основно вътрешния си пазар, започват все по-активно да продават своите машини в чужбина, засилвайки конкуренцията на пазара.

Някои западни производители се страхуват от повторение на горчивия опит със слънчевите панели - технология, разработена за първи път на Запад, но сега доминирана до голяма степен от Китай и други азиатски производители.

Въпреки че китайските производители засега имат скромно присъствие на пазарите извън родната си страна, повечето анализатори са на мнение, че те са успели да използват големите обеми от продажби в Китай, за да усъвършенстват производствените си умения и да обучат голяма работна сила, която може да доставя турбини на цени доста под тези, предлагани от западните им конкуренти.

„Сега Европа е изправена пред реалната възможност енергийният ѝ преход да бъде осъществен от Китай“, предупреди Siemens Gamesa в неотдавнашен документ с молба за подкрепа от европейските правителства.

Китайските компании вече произвеждат 70% от компонентите, които се използват за производство на вятърните турбини от западните компании.

Хенрик Андерсен от Vestas приписва голяма част от неволите на индустрията на конкурентите, които продават машини на ниски цени, за да спечелят поръчки. 

Главният изпълнителен директор на Siemens Gamesa Йохен Айкхолт коментира, че индустрията трябва да генерира печалби, с които да се финансира разработване, изграждане и инсталиране на турбини, включително край източното крайбрежие на Съединените щати, които биха помогнали на страните да постигнат климатичните си цели за намаляване на въглеродните емисии.

„Нашите производители на вятърни турбини трябва да бъдат печеливши. Но в момента не са", казва Айкхолт. 

Под натиска на скорошните загуби Siemens Energy - мажоритарен акционер в Siemens Gamesa, предлага да закупи приблизително една трета от производителя на турбини, като част от усилията за намаляване на разходите и затягане на контрола.

Слабото финансово представяне повдига въпроси както за бъдещето на вятърната индустрия, така и за амбициозните планове на правителствата в Европа и Съединените щати за изграждане на обширни вятърни паркове. Европейският съюз наскоро увеличи и без това амбициозните си цели за вятърно производство до края на това десетилетие, за да утрои количеството, налично в края на миналата година.

Европейската администрация разкритикува някои елементи от Закона за намаляване на инфлацията в САЩ, прокаран от администрацията на президента Джо Байдън, тъй като те насърчават вътрешните инвестиции и биха отдалечили европейските производители.

Въпреки това европейските компании от сектора на ВЕИ, които планират да се разширят в Съединените щати, до голяма степен харесват програмата на Байдън.

Йохен Айкхолт наскоро коментира, че Европа би постъпила мъдро да въведе мерки, подобни на тези в САЩ.