Тъй като голяма част от света отвори отново границите си за туристи, 2023 г. се очертава да бъде годината, в която пътуването официално ще се възстанови от пандемията.

За да помогне на пътешествениците с избора на дестинация, Travel + Leisure представи традиционната си класация на 50-те най-добри места за пътуване, като за първи път тази година тя е разделена на категории.

Вчера ви представихме три от тях - Културно богатствоХрана и вино и Градски пътешествия. Днес ще се спрем на следващата – Водни приключения.

Кабо Верде, Гамбия, Гана и Гвинея-Бисау

Pixabay

Въпреки че през последните години Гана набира популярност като дестинация, Западна Африка остава непозната за мнозина. Решение на този проблем може да са иновативните круизи, които Hurtigruten Expeditions възнамерява да стартира през ноември 2023 г.

Тези двуседмични пътувания на борда на Spitsbergen за 180 пътници ще спират в пристанища в четири държави, предлагайки огромен набор от дейности: посещения на исторически важни места; наблюдение на диви животни, сред които хипопотами и морски крави, както и приключения, като изкачване на вулкани и катерене през полета от лава.

Въпреки че някои круизни линии от време на време спират в западноафриканските пристанища, съсредоточаването на Hurtigruten върху региона представлява стъпка към промяна, която се движи от търсенето на пътници, казва Аста Ласесен, главен изпълнителен директор на Hurtigruten Expeditions.

„Тези острови не са толкова известни, като другите ни дестинации, но гъмжат от уникална дива природа, различни култури и предлагат напълно различни изживявания от традиционите за круизите“, посочва Ласесен пред T+L.

Крайбрежен Еквадор

Pixabay

Много пътешественици познават историческата столица Кито и невероятното биоразнообразие на Галапагоските острови, но сега е моментът да посетите зашеметяващото тихоокеанско крайбрежие на Еквадор.

От сърф градове, като Монтанита, до съхранените плажове и облачната гора на националния парк Machalilla, крайбрежен Еквадор е пълен с приключения на открито и зашеметяваща природа.

Kontiki Expeditions включва региона в осемдневни круизи с яхта, които посещават 5 от 24-те провинции на страната, достигайки дестинации, като Исла де ла Плата и Салинас. Член на Small Luxury Hotels of the World, Kontiki Expeditions управлява малък кораб само с девет каюти, изискани външни и вътрешни пространства и съотношение екипаж към гост почти 1:1.

Пътешествениците могат да резервират отделна стая или да наемат цялата яхта за 18 пътници.

Explora I

Само не го наричайте круиз: новосъздадената туристическа компания Explora Journeys описва своите маршрути като „океански пътешествия“, без значение, че са на борда на новопостроения Explora I с 461 апартамента.

Плавателният съд трябва да излезе на вода през юли 2023 г. с пътувания в Средиземно море, които посещават популярни круизни дестинации, като Барселона и Чивитавекия, близо до Рим, както и по-малко известни пристанища, включително Патмос в Гърция и Сен Тропе във Франция.

„Това е нов стил океанско пътуване, което ви свързва с важните неща“, казва изпълнителният директор на Explora Майкъл Унгерер пред T+L. „Ще задоволите желанието си да научите нещо ново и да създадете автентични връзки, без да изоставяте луксозната среда и услуги.“

Всъщност, животът на борда няма да бъде монашески: Explora I ще има 18 ресторанта и бара, както и огромен спа център. И все пак, ако цялото това пътуване през морето стане твърде уморително, гостите винаги могат да се оттеглят в своите апартаменти, всички от които имат частни веранди.

Когато дебютира, Explora I ще предлага с най-много място на един пътник от всеки друг кораб по света.

Гренландия

Pixabay

Въпреки че в Гренландия няма пингвини, тя обещава много красиви пейзажи и привидно безкрайни хоризонти. National Geographic Resolution ще плава по източния бряг на Гренландия през юни 2023 г., с възможности за изследване на Rømer Fjord, в зависимост от климатичните условия.

Има дузина различни маршрути, планирани за 2023 г., включително редица двупосочни пътувания от Кангерлусуак в Западна Гренландия, които изследват залива Бафин.

Seabourn Venture също ще бъде в района през 2023 г. Един особено завладяващ августовски маршрут започва в Исландия, прекарва близо три седмици по крайбрежието на Гренландия, преди да приключи в Анкоридж, Аляска.

По-традиционните круизни оператори, като Regent Seven Seas Cruises, също превръщат полярната дестинация в постоянна.

Хвар, Хърватия

Pixabay

Тези, които търсят „грейнала“ 2023 г., ще я намерят на Хвар: този остров на далматинското крайбрежие е най-слънчевият в Хърватия. Това означава достатъчно време за колоездене по подходящ за целта терен или разходки с каяк до уединени плажове.

През нощта ясните небеса предоставят невероятни възможности за наблюдение на звездите: Йесла, на северния бряг на острова, е обявена за първата международна общност с тъмно небе в Южна Европа през 2022 г. А Moeesy - най-новият луксозен хотел на острова, има стая с прозорец над леглото.

Очарованието на град Вело Грабле от 14 век достига своя връх през юли, когато фестивалът на лавандулата „цъфти“ с храна, напитки и семейни дейности, всички съсредоточени около ароматното средиземноморско растение.

А в самия Хвар пристанищният хотел Riva Marina отвори врати отново през юни 2022 г. с обновени апартаменти с тераса на брега и нова концепция за ресторант и бар, фокусирани върху местни продукти. Наблизо е и първият устойчив хотел на острова - Beach Bay, който отвори врати миналото лято със слънчева енергийна система и ангажимент за устойчиво пътуване.

25 интересни факта за Гърция

Слънчево затъмнение

Пълното слънчево затъмнение, при което Луната блокира Слънцето и потапя Земята в моментна тъмнина, е „сравнително често срещано“ явление, казва хелиофизикът на НАСА д-р Майкъл Кърк пред T+L. Номерът е, че повечето затъмнения се случват над вода или на изключително отдалечени места - поради което следващото - на 20 април 2023 г., ще бъде истинско преследване.

Предстоящото затъмнение ще пресече Индийския океан, ще покоси Западна Австралия, след това ще премине през Индонезия и Източен Тимор в Тихия океан. Астроентусиастите могат да начертаят пълния му курс с приложението Totality.

Това означава, че най-добрият начин да хванете шоуто ще бъде да се качите на кораб, като например Le Lapérouse със 188 пътници, за круиз на Ponant и Smithsonian Journeys от Бали, Индонезия, до Брум, Австралия.

Новата чартърна яхта Celestia, базирана в Индонезия, пък ще посети островите на националния парк Комодо, Молукските острови и Раджа Ампат.

Най-добрите шансове за наблюдение, според Кърк, ще бъдат в Западна Австралия. Преследвачите на затъмнението могат да се качат на борда на Pacific Explorer на Tropical Sails Corp, който да ги отведе на петдневно плаване в Индийския океан.