Когато хората мислят за подобряване на физическата си форма, те често пренебрегват въпроса за равновесието. А това е критичен пропуск.

Добрият баланс е неразделна част от физическата форма и ключът към дълъг живот, сочат резултатите от ново изследване. Това е важен въпрос за всички ни, независимо от възрастта.

Възрастните хора най-често страдат от липса на равновесие. Паданията са водеща причина за наранявания и смърт при 65 и повече годишните, като близо 30% в тази възрастова група съобщават за поне едно падане през 2018 г., според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Но по-младите възрастни също често се спъват. Четиридесет и осем процента от младите хора съобщават, че са паднали поне веднъж в рамките на 16-седмично проучване.

Паданията най-често се случват по време на ходене и спортни дейности, като жените участници в проучването съобщават за повече наранявания, свързани с падане, отколкото мъжете.

Проблеми с баланса през предходните две години са докладвани от 18% от младите хора (на възраст от 20 до 45 години) в друго изследване, публикувано в списание BMC Public Health.

Тази цифра се сравнява с 21% от възрастните на средна възраст (46 до 65), съобщаващи за падания, и 35% от тези над 65 години. Докато паданията сред младите възрастни често са свързани с участието в спорт, препъванията на групата на средна възраст обикновено са свързани с проблеми със здравето и физиологични промени.

Много фактори могат да повлияят на равновесието ви извън възрастта, като лекарства, промени в зрението, невропатия на краката, мозъчни травми, затлъстяване и влошена физическа форма.

Дори и да нямате рискови фактори, пренебрегването на редовната работа върху баланса ви може да доведе до повишена нестабилност.

„Нашето тяло е обусловено да губи това, което не използваме и практикуваме редовно, и равновесието не е по-различно“, казва Сюзън Бакстър, физиотерапевт в Мелбърн, за CNN.

Pixabay

Оценяване и подобряване на баланса

За да проверите дали балансът ви е стабилен, можете да направите три теста. Преди да пристъпите към тях обаче се уверете, че сте в безопасна среда, в случай че паднете.

Застанете със събрани крака, допрени глезени и скръстени на гърдите ръце. Трябва да можете да стоите в това положение със затворени очи за 60 секунди. Можете да направите същия тест, като поставите единия крак точно пред другия. Трябва да можете да стоите 38 секунди.

Застанете на един крак, без другият да докосва изправения. Тези под 60-годишна възраст трябва да могат да стоят в това положение 29 секунди с отворени очи и 21 секунди със затворени. Хората на 60 и повече години трябва да могат да издържат съответно 22 секунди и 10 секунди.

Застанете на един крак с ръце на бедрата, като поставите другия крак върху вътрешната страна на коляното. Повдигайки петата на изправения си крак от пода, трябва да сте в състояние да останете стабилни и изправени за 25 секунди.

Ако не сте издържали някой от тези тестове, не се отчайвайте. С малко практика можете да възвърнете — и да подобрите — равновесието си. Един от най-лесните начини да направите това е да практикувате балансиране на един крак, казва Мелтем Сонмез Бър, сертифициран личен треньор от Ню Йорк. Упражнявайте се да стоите до стол или нещо, за което да се хванете, ако сте нестабилни.

Ходенето по стълбите е друг лесен начин да подобрите баланса си, казва Бакстър, тъй като част от добрия баланс се крие в силната долна половина на тялото. Клековете и нападите също работят. Експертът препоръчва още движения, като коленичене на земята или изправяне от седнало положение.

Ако предпочитате по-активни упражнения, можете да танцувате, да скачате, да ходите настрани или назад, да стоите на пръсти или пети, според Майкъл Ландау, практикуващ Feldenkrais - тренировъчна терапия, предназначена да помогне на хората да се свържат отново с телата си и да подобрят движението си.

Най-важното е постоянно да предизвиквате баланса си

„Когато имате добър баланс, вие се движите с по-малко страх и повече гъвкавост“, казва Ландау, добавяйки, че страхът от падане ви прави сковани и стресирани – и следователно е по-вероятно да паднете.

Не мислите, че имате време да работите върху равновесието си? Има лесни начини да промъкнете упражненията в ежедневието си. Застанете на един крак, докато си миете зъбите, гледате телевизия или чакате на опашка в магазина. Или периодично се разхождайте без обувки, съветва Бакстър.

„Механорецепторите в краката ни изпращат съобщения до мозъка, за да ни уведомят, че краката ни работят и къде се намират в пространството“, казва тя. „След като сте обучени адекватно да балансирате без обувки, стъпете върху постелка за йога или тънка възглавница и опитайте това предизвикателство.“

Не се обезсърчавайте, ако намирате тези упражнения за предизвикателство. Балансът се подобрява доста бързо с малко практика, а упражненията ще ви донесат ползи на всяка възраст, независимо дали сте дете или на 90 години.

„Добрият баланс подобрява общата ви мобилност, така че ще се движите повече и мускулите и костите ви ще станат по-здрави“, казва Ландау. „Полезно е за дълголетието и общото здраве и прави живота по-хубав.“