Фючърсите на петрола поскъпнаха във вторник сутринта на фона на очакванията за евентуална промяна в политиката на Китай по отношение на пандемията от COVID-19.

В страната избухнаха масови улични протести срещу строгите противоепидемични ограничения, като на някои места дори се стигна до сблъсъци с органите на реда. 

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, това може да принуди властите в Пекин да преосмислят политиката си на т. нар. "нулев COVID", което би се отразило положително на икономическия растеж на Поднебесната империя. 

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол добавиха 1.5% към стойността си - до ниво от 78.39 долара за барел, докато тези на сорта брент се повишиха с 1.8%, до 85.42 долара за барел. 

Междувременно, пазарните участници очакват и резултатите от срещата на петролния картел ОПЕК, насрочена за този уикенд. Очаква се организацията на държавите износителки да обяви нови ограничения на добивите с цел да подкрепи цената на "черното злато". 

През октомври ОПЕК обяви съкращаване на производството с 2 милиона барела на ден. 

Все още са налице обаче и сериозни фактори, които влияят негативно върху цената на петрола и засега ограничават всеки опит за по-значително поскъпване. Най-важният сред тях са опасенията за глобалното търсене, на фона на очакващата се рецесия. 

Освен това, представителите на Федералния резерв на Съединените щати по-рано през седмицата потвърдиха намеренията си да предприемат още няколко повишения на основния лихвен процент с цел да бъде овладяна инфлацията. 

Прогнозите за нови скокове на лихвите понижиха апетита на инвеститорите към рисковите активи и в понеделник вечерта борсовите индекси на Уолстрийт затвориха на отрицателна територия. 

Широкият S&P 500 загуби 1.54% от стойността си, Nasdaq Composite отстъпи с 1.58%, а индустриалният бенчмарк Dow Jones Industrial Average регистрира спад от 1.45 на сто.