Спадът в темпа на първичните публични предлагания в световен мащаб, който се дължи на нарасналата пазарна волатилност и регулаторния облак, надвиснал над новите предлагания от Китай, е създал едно задържано търсене, което би могло да доведе до бум на IPO-та през 2023 г.

Това прогнозираха експерти от индустрията по време на организираната от Reuters конференция NEXT.

IPO-тата в световен мащаб достигнаха рекордни нива през 2021 г., което се дължеше на ръста на пазарите на акции и ниските лихви, но броят на компаниите, които излизат на борсата, намаля рязко през тази година, тъй като централните банки се втурнаха да вдигат лихвите в опит да ограничат високата инфлация, което разтърси пазарите.

"Календарът за първични публични предлагания на практика е празен и ако се занимавате с поемателство на емисии, в момента не генерирате никакви приходи," казва главният изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Горман.

Набраните от IPO-та постъпления тази година са паднали с около 93% спрямо 2021 г., според Лин Мартин, президент на притежаваната от Intercontinental Exchange Inc Нюйоркска фондова борса.

"Причината, поради която компаниите не излизат на борсата, е волатилността на пазара", допълва тя

Волатилността е висока от началото на пандемията вследствие на голямото увеличение на дела на електронната търговия, в основата на която са алгоритми, което пък доведе до по-бързи и по-големи скокове в обемите, отколкото наблюдавахме дори преди пет години, казва главният изпълнителен директор на LSEG Group Дейвид Шуимър.

В момента около 200 компании очакват да станат публични на Nasdaq, което е под регистрираните 250-300 в последните няколко години, казва главният изпълнителен директор на Nasdaq Inc Адина Фридман.

IPO пазарът "почти спря", тъй като инвеститорите изчакват яснота около степента, в която лихвите ще се повишават, казва тя.

"Надяваме се, че втората половина на 2023 г. ще се превърне във възможност компаниите да излязат на борсата, но очаквам тихо първо полугодие," казва още тя.

Засиленият контрол над счетоводните практики на китайските компании, които се листват в САЩ, е друг фактор за забавянето на IPO пазара.

Nasdaq е отложила IPO-тата на няколко малки китайски компании през октомври, докато разследва краткосрочните поскъпвания на акциите след първичните предлагания на подобни дружества.

Междувременно, по-рано през годината пет китайски държавни компании, които бях обект на засилен контрол от страна на щатските регулатори, се делистнаха от Нюйоркската фондова борса.

Според Мартин, потенциална сделка между американските и китайските власти, която ще направи възможен щатският одит на китайски компании, изглежда обещаващо.

Приходите от IPO-та на Hong Kong Exchanges (HKEX) и Clearing Ltd са на път да запишат най-ниските си нива от десетилетие, вследствие на забавянето на икономическия растеж на Китай, регулаторните мерки срещу редица компании в страната и геополотическото напрежение.

Около 100 компании са заявили IPO на HKEX, много от които изчакват подобряване на пазарните условия, така че тяхната пазарна оценка да се повиши, когато излязат на пазара, казва председателят на HKEX Лаура Ча.

"Напълно уверена съм, че IPO активността ще се завърне много бързо през следващата година," допълва тя.