Празничен стрес. Проблеми в работата. Притеснения за парите. Семейни главоболия — проблемите, които могат да ви държат будни през нощта, са безкрайни.

Ако обаче развиете дефицит на съня от тези притеснения, ще платите с цената на способността си да мислите, планирате и управлявате емоциите си.

„Липсата на сън, наричана още дефицит на съня, е разликата между количеството сън, от което някой се нуждае, и това, което действително получава“, казва специалистът по съня д-р Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в Университета на Южна Калифорния. „Сънят влияе върху способността ни да мислим, реагираме, запомняме и решаваме проблеми.“

Симптомите на умора през деня включват липса на мотивация за изпълнение на ежедневните задачи, липса на продуктивност на работното място, проблеми с паметта и слаб интерес към общуване, казва Дасгупта пред CNN. Има и друг страничен ефект: може да откриете, че сте на прага да избухнете и при най-малкото раздразнение.

„Загубата на сън е силно свързана с намалена емпатия и емоционална регулация“, посочва Дасгупта, допълвайки, че тя „често води до неразбиране и отмъщение по време на конфликт.“

Регулирането на настроението се извършва в предния дял на мозъка, където се случват мисленето, решаването на проблеми и консолидирането на паметта.

„Фронталният лоб е най-големият потребител на енергия в мозъка и първият, който минава офлайн или не функционира, когато е лишен от енергия поради липса на сън“, посочва експертът по управление на стреса д-р Синтия Акрил, редактор на списание Contentment на Американския институт по стреса.

Без достатъчно сън мозъкът ви функционира по-малко ефективно, което се отразява на уменията ви за справяне с ежедневието, според Акрил.

„Нямаме достатъчно капацитет, за да правим изборите си, да проявим творчество или просто да разберем, че можем да изберем да не бъдем раздразнени или дразнещи“, казва тя. „Раздразнителността е един от ключовите признаци на стрес и лош сън.“

За съжаление, не отнема много време сънят да повлияе на емоционалната ни стабилност, според Дасгупта: „Само една нощ безсъние нарушава способността за регулиране на емоциите и изразяването им.“

А вие страдате ли от дефицит на съня?

Може би живеете с дефицит на съня и смятате, че той няма реално въздействие върху вас. Експертите обаче са на друго мнение. Изследванията показват, че много хора нямат представа колко лошият сън е повлиял на настроението и уменията им за справяне с живота, казва д-р Бхану Пракаш Кола, специалист по медицина на съня в Mayo Clinic в Рочестър, Минесота.

„В експериментални проучвания, в които участват частично лишени от сън хора, субективното усещане за сънливост има тенденцията да върви към плато след известно време, но сънливостта и други способности, свързани с ефективността, продължават да се влошават“, според Кола.

Ето защо не приемайте, че ако „се чувствате добре, значи сте добре“, съветва специалистът по съня Кристен Натсън, доцент по неврология и превантивна медицина в Северозападния университет в Чикаго.

„Няма точна формула, но колкото по-дълго сте се лишавали от сън, толкова повече време ще отнеме да се възстановите“, според Натсън. „Ако се лишите от сън за седмица или повече, ще ви отнеме повече от ден или два, за да компенсирате това напълно.“

Какво да направите?

Първо, не посягайте към сънотворно средство, за да разрешите проблема, съветва Дасгупта.

„Лекарствата рядко са решение за хронично влошения сън“, казва той. „Дългосрочната употреба на определени сънотворни може да доведе до зависимост, което ви прави неспособни да спите без хапчета, а когнитивните ви способности се влошават, дори и след като спрете лекарствата.“

Вместо това се уверите, че нямате заболяване или не приемате лекарства, които могат да повлияят на съня.

„В допълнение към първичните нарушения на съня, като обструктивна сънна апнея и безсъние, има много други проблеми, които могат да причинят умора през деня, като диабет, сърдечни заболявания и проблеми с хронична болка“, казва Дасгупта.

След това дайте приоритет на съня – направете го толкова важен, колкото храненето, физическата активност, личната хигиена и всички други неща, които правите ежедневно.

„Смятайте съня за стълб на здравето“, казва Кола. „Уверете се, че обстановката в спалнята ви е тиха, тъмна и удобна. Ако непрекъснато спите лошо и това се отразява на функционирането ви през деня, помислете за разговор със специалист по съня".

Американската академия по медицина на съня изчислява, че възрастните между 18 и 60 години трябва да спят седем или повече часа всяка нощ. Но според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, една трета от възрастните в страната спят по-малко от седем часа на нощ.

„Трябва да си поставим цели за здравословен сън, включително да се опитваме да си лягаме по едно и също време през повечето нощи и да се стремим към седем до осем часа сън“, допълва Натсън.

Как да се справите с притесненията, които крадат съня ви?

Експертът по управление на стреса Акрил има някои съвети в тази насока:

  • Не оставяйте ума си да размишлява преди сън – завършете деня, като запишете това, което трябва да запомните. Запишете тревогите, за да можете да ги изхвърлите от главата си преди лягане.
  • Помислете за някаква практика за активна релаксация, като дишане, прогресивна релаксация или медитация.
  • Практикувайте позитивност, но не и токсичната й версия, която е направо отричане.
  • Намерете някакъв начин непрекъснато да насочвате вниманието си към това, което работи за вас, какво или кой наистина има значение за вас, какви навици ви помагат да се чувствате позитивни и здраво стъпили на земята и как да използвате уникалните си силни страни, за да се справите с натиска на живота.