Цената на петрола се повиши рязко в началото на седмицата, на фона на разхлабването на противоепидемичните мерки в много китайски градове.

Тенденцията засили надеждите на инвеститорите за пълно отваряне на китайската икономика след ограниченията, наложени заради COVID-19.

На срещата на ОПЕК, проведена през уикенда, пък стана ясно, че организацията има намерение да запази добивите без промяна за момента. 

Няколко китайски града, включително икономическите центрове Шанхай и Пекин, смекчиха някои мерки за движението на хората и тестването през последната седмица. Очаква се правителството да обяви по-мек подход към пандемията през следващите седмици.

Подобен сценарий би бил положителен за петролния пазар, тъй като Китай е най-големият вносител на суровината. Строгите анти-COVID мерки в Поднебесната империя бяха основният източник на натиск върху цената на "черното злато" тази година.

Фючърсите на сорта брент скочиха с 2.3%, до 87.38 долара за барел в сутрешната търговия, докато тези на американския лек суров петрол поскъпнаха с 2.1%, до 81.66 долара за барел. 

Някои анализатори предупреждават, че повторното отваряне на Китай обаче може да предизвика известна нестабилност в краткосрочен план, особено ако страната е изправена пред по-голям скок на инфекциите след облекчаването на мерките.

Но оптимизмът по отношение на китайската икономика до голяма степен компенсира сигналите от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници от формата ОПЕК+, че ще запази настоящите си нива на производство на петрол.

Картелът заяви, че ще продължи да оценява въздействието на слабото търсене и забавящия се икономически растеж върху пазара на суров петрол, след като намали производството с 2 милиона барела на ден през октомври.

Русия обмисля намаляване на доставките, след като държавите от Г7 наложиха таван на цените от 60 долара за барел на износа на суров петрол от страната.

Слабостта на долара също изглежда е от полза за цените на суровия петрол. Американската валута поевтиня след публикуването в петък по-силни от очакваното данни за заетостта.

Пазарите очакват по-малки повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ през следващите месеци. Следващата седмица ще се проведе последното заседание на институцията за 2022 г.

На валутните пазари китайският юан скочи с 0.7%ь до 6.9756 спрямо долара, като падна под границата от 7 юана за долар за първи път от средата на септември.

Еврото към момента се търгува на ниво от 1.0577 долара.