Перфектен сняг, горещи сауни, блещукащи звезди и най-меките одеяла. Британският Guardian избра най-живописните зимни скривалища в Европа:

Велика планина, Словения

Със своите конусовидни покриви с дървени керемиди, които достигат почти до заснежената земя на техните малки оградени градини, тези красиви колиби, разпръснати из високата равнина на Велика планина, имат сладък външен вид, който опровергава коравия им произход.

Това са традиционните колиби на едно от най-големите пастирски селища в Европа, датиращо от 16 век. И днес през лятото тук се извеждат крави на паша.

Гостите през зимата могат да изследват Алпите Камник-Савиня с техните километри писти, да карат шейни и кънки на лед или ски на ледника Скута, след което да релаксират във финландската сауна.

Цените стартират от 100 евро на нощувка за двама с минимален престой от две нощувки.

Тирол, Австрийски Алпи

Покрити сякаш с пудра захар ели формират фона на Steindl Häusl - имот в края на гората, на 1300 метра надморска височина, с гледка към Цилерталските Алпи.

Тук се предлагат всевъзможни зимни дейности, сред които спускане с шейни и каране на ски по изобилието от трасета в района. В хижата ви очакват традиционна печка и красива дървена ламперия.

Едноседмичният престой за четирима стартира от 990 евро.

Клюзаз, Френски Алпи

Някои от нас търсят както атмосферата на хижа сред дивата природа, така и лукс във вътрешността. Този сякаш обикновен хамбар успешно ги съчетава.

Chalet Hôtel de la Croix Fry в Манигод предлага 14 реновирани места за настаняване, подредени така, че да създадат свое собствено планинско селце.

Грубо издяланите дървени стени са окичени с селски декорации; има огън, но и подходящо отопление, плюс Wi-Fi, удобни легла и достъп до хотела със спа център и изискан ресторант. Има дори автобусен транспорт до ски пистите.

Цените на седем нощувки стартират от 1680 евро.

Близо до Гщаад, Швейцария

Кафе, затоплено на печката, дървени столове с резби във формата на сърце, пухкави цветни килими: такива детайли превръщат престоя в хижата Alphütte bei Gstaad в истинска радост.

Макар и в отдалечена местност на горист склон в село Матен, тя е свързана със ски автобус, който минава през близкото Санкт Стефан (по-голямо село с жп гара) и свързва населените места с пистите и Гщаад, така че да получите най-доброто от двата свята.

Едноседмичен престой за двама е на цена от 1785 евро.

Санкт Антон, Австрийски Алпи

Wunderbar Lodge предлага причудлив екстериор от кестеняво дърво със зелена и жълта облицовка, който обаче прикрива модерен интериор, смесващ наситени цветове, индустриални светлини и фънки одеяла.

Отворена през 2021 г. и осигуряваща подслон на до девет души, хижата дава удобен достъп до оживените барове на Санкт Антон и лифтовата система Rendl, с достъп до най-вълнуващия курорт в Австрия.

Едноседмично настаняване за девет души през зимата струва от 805 евро на човек.

Баварска гора, Германия

Arnbruck е красива хижа в долината на природния парк Баварска гора. Скален таван, нажежена печка и люлеещ се хамак в покритата с бор дневна зона засилват атмосферата.

Разчупете леда, за да се потопите в малкото езерце - ако смеете, или се отправете на зимни разходки по пътеката Голдщайг - най-дългата пешеходна пътека в Германия.

Арнбрук - най-близкият град, е дом на специализирани магазини за шнапс и изделия от стъкло, кафенета и магазини.

Цените на едноседмичен престой за четирима през зимата стартират от 373 евро.

Ломбардия, Италиански Алпи

Тежки греди, маси и пейки, изработени от дървени плочи, стълби до таванско помещение и пращящ огън: планинската хижа Baita Fochin е наистина рустикална. Подходящо за голяма група, това е забавно място да се скриете от света в близост до невероятни ски писти.

Топлата вода идва от котел на дърва, като се предлага и сауна с малък басейн.

Настаняване за седмица на 10 възрастни и 2 деца стартира от 927 евро.

Швейцарски Алпи

Тази дървена колиба от 18-ти век е типична за така наречените walsers - заселници, преместили се в швейцарските Алпи по време на миграционните вълни от 10-ти век, имащи своя собствена култура и диалект.

Nüw Hus, построен през 1787 г. в Инеркамана - селце високо в отдалечена долина в природния парк Beverin, е изоставен в продължение на един век, след като жителите му го напускат през 1911 г., но оттогава е реставриран и превърнат във ваканционен дом.

Австрия в 20 снимки и факти

Най-близките ски курорти са на час път с кола. Интериорът е дърво, дърво и още дърво, няма Wi-Fi или пералня, но кухнята е елегантна, с традиционна печка.

Цената на настаняване за седмица на десет души стартира от 1325 евро.

Шамони, Френските Алпи

Преди векове алпийците са съхранявали ценности и реколта в малки дървени колиби, наречени мазоти – издигнати на дървени колове и отделени от домовете, за да ги пазят от вредители и пожар.

Трансформирано в скривалище за двама, едно от тях е наречено Brigitte’s. То включва малка кухня, двойно легло и много любов, излята в декора.

Изпълнен с дебели вълнени завеси, килими и тоалетни принадлежности, L’Occitane е само на 10 минути пеша от ярките светлини на Шамони. Неговият покрит балкон с южно изложение и изглед към градината е идеалното място за отпиване на вино на фона на гледката към Мон Блан.

Едноседмичен престой за двама стартира от 975 евро.

Близо до Стокхолм, Швеция

Не е нужно да се изкачвате чак до Арктическия кръг, за да се насладите на класическа снежна хижа в Швеция. Само на 40 минути от Стокхолм се намира национален парк Тиреста – изпълнена с мъх и скали древна гора от 5000 хектара.

На входа му е село Тиреста, дом на няколко колиби от червено дърво, налични в Airbnb.

Lillgården е по-основно предложение - с каменна печка и дървени шкафове, докато Janssongården се отличава със стилно изчистени интериори със страхотни тапети и бледо сива ламперия.

Цената за настаняване на четирима души на вечер в Lillgarden е 95 евро.