На прага сме на последното първично публично предлагане на родния капиталов пазар за 2022 г.

Утре, 15 декември, Мелифера АД ще се опита да набере 2 млн. лева свеж ресурс от инвеститорите на пазара Beam на Българска фондова борса.

Мелифера АД е динамична българска компания, която разработва специализирана храна с функционални ползи. На фокус са суперхраните, които се комбинират с екстракти от традиционни растения с медицински свойства, за да се създадат иновативни продукти.

Първият продукт под собствена марка на компанията MelliGEL е енергиен гел за спортисти и е предназначен за издръжливост и концентрация при продължително натоварване. 

С набраните средства от първичното публично предлагане Мелифера АД планира да разшири капацитета си, като увеличи собствените си производствени мощности и добави към портфолиото си още иновативни храни, чиито рецепти вече са готови.  

Финансовите резултати

Към 30 септември 2022 г. компанията има приходи в размер на 139 хил. лева спрямо 99 хил. лева за същия период година по-рано.

За първите девет месеца на настоящата година се отчита загуба от 50 хил. лева, която се увеличава от 22 хил. лв., реализирани за 2021 г.

Прогнозите

Мелифера се очаква да приключи 2022 г. с приходи от 202 хил. лв. и загуба от 43 хил. лв. За 2023 г. се очакват постъпления в размер на 1.05 млн. лв., а загубата ще се увеличи до 541 хил. лв.

Компанията се очаква да излезе на печалба през 2024 г., като, според прогнозите, тя ще възлезе на 1.86 млн. лв. Приходите на Мелифера за 2024 г. се очаква да нараснат до 6.478 млн. лв.

Бум на IPO-та у нас

Само в последните две седмици общо три компании успяха да наберат свеж ресурс през Beam. В края на ноември АмонРа Енеджи набра 3.1 млн. лв., докато на 6 декември MFG Invest успя да привлече 4.039 млн. лв.

С успех премина и листването на ITF Group, която набра 3.01 млн. лв.

Единствената компания, която се провали в опита си да набере капитал, е производителят на мода Fashion Supply.