Популярният инвеститор Бил Грос казва, че очаква големи проблеми, ако Федералният резерв продължи да повишава лихвите.

“Икономиката беше подкрепена от трилионите долари фискални разходи, но в крайна сметка, когато всичко това се изразходва, смятам, че предстои лека рецесия, а ако лихвите продължат да се покачват, ни чака и нещо повече,” заяви Грос пред CNBC. 

“Предстои потенциален хаос на финансовите пазари,” казва той

Затягането на паричната политика допълнително ще разбуни капиталовите пазари, според Грос. Така нареченият „крал на облигациите“ и съосновател на инвестиционната компания Pimco посочи като пример движенията при лихвите по държавните облигации във вторник след решението на Централната банка на Япония да разшири границите, в които може да се променя доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на страната.

Същевременно, повишение на лихвените нива вещае проблеми за търговските недвижими имоти, при които може да има “изпадане в просрочия по задължения”, казва Грос.

Той обаче очаква пазарът на жилищни имоти да се справи по-добре и да не бъде засегнат до степента, в която пострада при Голямата рецесия.

“Мисля, че ако занапред Фед продължи да вдига лихвите, способността да се извлича стойност от част от имотите, които поевтиняват, ще бъде силно ограничена и това служи като предупреждение за имотния пазар,” казва Грос.

“По отношение на случилото се през 2007 и 2008 г., не мисля, че сме се запътили натам.”

Докато беше част от Pimco, Грос беше сред ръководителите на най-големия договорен фонд в света. След това той ръководеше фонд, който беше част от компанията Janus Henderson, до оттеглянето си през март 2019 г.