Устойчивите домове никога не са били толкова необходими. Днес светът е изправен пред огромен брой предизвикателства – климатичната криза, изчерпването на природните ресурси, застаряващото население и бързо разрастващата се градска среда.

„Стремежът към устойчивост улавя най-добре начина, по който обществото трябва да отговори на тези предизвикателства“, казва Ави Фридман, автор на книгата Future Homes: Sustainable Innovative Designs.

„Същността на устойчивото мислене - в неговата най-елементарна форма, е, че човек трябва да вземе предвид бъдещите последици от настоящите действия.“

Ето седем невероятни устойчиви домове, представени от Architectural Digest:

SysHaus (Сао Пауло, Бразилия)

Проектирани от архитекта Артър Касас за компанията за сглобаями къщи SysHaus, тези адаптивни жилища представляват впечатляващ ъпгрейн на този сегмент от имотния пазар.

Собствениците им могат да ги персонализират според нуждите си, а всички материали, използвани в строителството, могат да се рециклират.

Клиентите могат също така да добавят зелен покрив, система за събиране на дъждовна вода, слънчеви панели и биоразграждащ апарат, който превръща отпадъците в газ за готвене или отопление.

Holmberg House (Белграно, Аржентина)

Иновативна система за доставка и циркулация на вода е един от акцентите на Holmberg House, според Фридман. Тръбите по протежение на фасадата на къщата доставят вода за семейството от два резервоара за съхранение.

Тази уникална фасада „осигурява подкрепа и за растенията, отглеждани върху нея… създавайки микроклимат, в който природата да процъфтява“.

Living Screen House (Сидни, Австралия)

Освен приличащия на коридор басейн, минаващ отстрани на този дом в Сидни, може би най-забележителната характеристика е неговата фасада, която е направена от дървена решетка, пълна с прозорци и перфорирани метални панели.

В допълнение към поразителния външен вид, това дава достъп на светлината в дома за многото самоподдържащи се LED осветени зелени живи стенни екрани, разположени в целия имот.

Други дизайнерски решения, насочени към околната среда, включват системи за интелигентен дом, които наблюдават консумацията на енергия, слънчеви панели на покрива и интегрирана система за събиране и повторно използване на вода.

Limestone House (Мелбърн, Австралия)

Проектирана от John Wardle Architects, Limestone House в Мелбърн използва херметична конструкция, прозорец с троен стъклопакет и високоефективна изолация, минимазирайки нуждата от енергия за отопление или охлаждане.

„Limestone House е чудесен пример за проектиране в рамките на ограниченията на стандартите за зелено строителство“, пише Фридман.

Đai Kim House (Ханой, Виетнам)

Проектиран да увеличи максимално вентилацията, домът и визуално интересната му фасада са успешно решение за противодействие на монотонността.

„Този метод за масово персонализиране не само създава по-разнообразни и интересни квартали, но също така подобрява чувството за персонализация на обитателите“, според Фридман.

Marmalade Lane Cohousing Project (Кеймбридж, Обединено кралство)

Проектиран от Mole Architects, Marmalade Lane Cohousing е проектиран да събере жители, водещи социално активен и екологичен начин на живот.

Модулните жилищни единици варират от апартаменти с една спалня до домове с четири спални и подобно на други договори за съвместно настаняване, наемателите имат съвместна собственост върху общите пространства.

По-специално, Marmalade Lane е създадена с намерението да изгради общност с идеи за устойчиво социално бъдеще.

Hammarby Sjöstad (Стокхолм, Швеция)

Hammarby Sjöstad - жилищен комплекс в Стокхолм, е построен с една ясна цел: да осигури и насърчи алтернативни методи за транспорт.

Тази среда без автомобили се дължи главно на успеха на множество стратегии, прилагани от правителството и проектантите, включително широк достъп до обществен транспорт, широки, озеленени тротоари и умишлена близост между жилища и търговски площи.