Европейските капиталови пазари са на път да приключат годината с най-силния спад от 2018 г. насам. Войната в Украйна, високата инфлация и затягането на паричната политика удариха рисковите активи по света, включително и тези на Стария континент, пише CNBC. 

Паневропейският борсов индекс Stoxx 600 регистрира понижение от над 12% от началото на тази година. Това е най-слабото му представяне от 2018 г., когато се понижи с 13.24% на годишна база. През 2021 г. широкият европейски борсов бенчмарк скочи с 22.25 на сто. 

Глобалната икономика започна годината, опитвайки се да се справи с последствията от пандемията от COVID-19, на фона на продължаващите локдауни в Китай и затруднения по веригата за доставки. В първите седмици на 2022 година Федералният резерв на САЩ характерицира ситуацията като „преходен“ инфлационен натиск, но тази прогноза се оказа погрешна.

Руската инвазия в Украйна през февруари и последвалите широкообхватните санкции срещу Москва от страна на западните сили доведоха до рязко покачване на цените на храните и енергията. Това изпрати инфлацията до върхове, невиждани от десетилетия.

Кризата с разходите за живот, произтичаща от рязко нарастващите сметки за енергия за бизнеса и потребителите, в крайна сметка започна да натежава и върху акциите на компаниите, докато Фед и останалите водещи централни банки бяха принудени да затегнат паричната политика с агресивно повишаване на лихвените проценти, за да обуздаят инфлацията.

Въпреки това, спадът на търсенето натежа върху закъсалите икономики. Предвижда се Обединеното кралство да навлезе в най-дългата си рецесия в историята, докато икономическият спад в еврозоната също се смята за много вероятен.

И тъй като няма признаци войната в Украйна да приключи скоро, инвеститорите гледат с известно безпокойство към 2023 г.