86-годишният Франсоа Пино е свързан с някои от най-големите марки в модната индустрия.

Като собственик на френската луксозна група Kering, той и семейството му ръководят над 10 луксозни марки, в това число Gucci, Balenciaga и Yves Saint Laurent.

Пино е роден през 1936 г. в Бретан, Франция. По време на нацистката окупация той е на 7 години и носи храна на войниците от Съюзническите сили, скрити в близост до дома на неговото семейство.

По някои данни германците веднъж пребиват Пино и неговия баща, за да ги накарат да говорят, но въпреки че е дете, той не издава местоположението им.

Пино посещава училище в Рен, Франция, но съучениците му го тормозят заради провинциалния му акцент, поради което той прекъсва образованието си на 16-годишна възраст, за да започне работа в дърводобивната фирма на баща си.

Pixabay.com

В началото на 60-те години на миналия век Пино взема назаем 100 000 франка от своето семейство и от банката, за да основе първата си компания Les Établissements Francois Pinault, която търгува с дървесен материал.

До началото на 70-те години той започва да гради империя, изкупувайки малки дърводобивни компании.

В началото на 90-те години Пино започва да гледа отвъд бизнеса с дървесни материали. Той прдобива френския универсален магазин Printemps в спорна сделка, която го прави популярен, след което добавя и винарна към портфейла си със закупуването на Chateau Latour.

През 1994 г. компанията променя името си на Pinault Printemps Redoute, или PPR, след като придобива La Redoute - френска компания за търговия на дребно.

В средата на 90-те Пино правя няколко неуспешни опита да навлезе на пазара на финансови услуги. До края на десетилетието обаче той е насочил погледа си към пазара на луксозни стоки, като първо придобива аукционната къща Christie's за 1.2 млрд. долара, а след това закупува 42-процентен дял в модна къща Gucci.

Придобиването на Gucci обаче поражда продължила близо 2.5 години битка с друг милиардер – Бернар Арно, главен изпълнителен директор на конгломерата за луксозни стоки LVMH, който също притежава дял в компанията.

LVMH, в крайна сметка, продава дела си в Gucci на PPR за 2 млрд. долара.

Pixabay.com

Междувременно, Gucci придобива луксозната марка Yves Saint Laurent, с което Пино допълнително засилва позициите си в сектора на луксозните стоки.

Малко след това следва придобиването на бижутерската компания Boucheron и на модните къщи Bottega Veneta и Balenciaga, както и партньорство с модната марка Alexander McQueen.

Междувременно, едно от трите деца на Пино - Франсоа-Анри Пино, е подготвяно да оглави бизнеса. До 2005 г. по-младият Пино вече е главен изпълнителен директор на PPR.

Под неговото управление компанията продължава да придобива марки, проявявайки интерес най-вече към луксозни модни къщи. През 2013 г. компанията е преименувана на Kering, като носи това име и до днес.

През 2018 г. Kering отдели спортната марка Puma, с което финализира трансформацията си в група за луксозни марки.

Синът на Пино е активен член на модната общност, като редовно присъства на модни ревюта със своята съпруга, актрисата Салма Хайек. Двамата сключват брак през 2009 г. и имат една дъщеря.

Чрез своята инвестиционна компания Groupe Artemis, Пино притежава и футболния клуб Рен.

Когато по-възрастният Пино отстъпва управлението на PPR, той насочва вниманието си към своята основна страст - изкуството. Освен че притежава аукционна къща Christie's, Пино е считан за един от най-големите частни колекционери на предмети на изкуството в света.

Колекцията на Пино е от 2 000 предмета на изкуството, включва творби на Пийт Мондриан, Жоан Миро, Джаксън Полак, Марк Ротко и Роберт Раушенберг. Чрез своята фондация той притежава две галерии във Венеция.

През 2016 г., след терористичните нападения в Париж, Пино обявява плановете си да построи музей. Галерията, в която има над 3 000 творби на съвременното изкуство, отваря през 2021 г.

Пино е женен за съпругата си Маривон Пино от 1970 г. Освен Франсоа-Анри, двойката има и две други деца.

През 2018 г. те навлизат в бизнеса с луксозни круизни пътувания и яхти, закупувайки круизната компания Ponant по предложение на Маривон, информира Bloomberg.

Семейство Пино притежава няколко къщи, в това число и имение в Лондон, а през 2013 г. плаща 16.5 млн. долара за имот в Бел Еър, който е собственост на покойния фризьор Видал Сасун.

Когато катедралата Нотр Дам се запалва през 2019 г., по-младият Пино обявява, че семейството му ще дари 100 млн. евро за възстановяването й.

Днес Франсоа Пино е 32-ият най-богат човек в света с лично състояние, оценявано на 35.7 млрд. долара.