Технологичният гигант Apple е регистриран като компания от Стив Джобс и Стив Уозняк на днешната дата през 1977 г. 

Точно преди година пазарната капитализация на Apple за кратко достигна 3 трлн. долара. Днес тя възлиза на 2.06 трлн. долара. 

Ето 10 интересни факта за технологичния гигант: 

Apple разполага с повече кеш от правителството на САЩ, като, според Forbes, в определени периоди компанията дори е разполага с два пъти повече свободни парични средства от страната. 

Първият компютър на Apple се е продавал на цена от 666.66 долара. Моделът Apple I излиза на пазара през 1976 г. и макар цената да поражда много конспиративни теории, истината е доста по-обикновена. Съоснователят на Apple Стив Уозняк нееднократно е казвал, че просто обича повтарящи се цифри.

Логото на Apple е едно от най-разпознаваемите в света. То обаче не е изглеждало по този начин в началото. Първото лого на компанията е разработено от съоснователя й Роналс Уейн, а на него е Исак Нютон заедно с цитат от английския поет Уилям Уърдсуърт. То обаче не се харесало на Стив Джобс, който наел графичен дизайнер, създал логото с отхапаната ябълка, което познаваме днес. 

Apple пуска модна линия през 1986 г., която носи името The Apple Collection. 

В рекламите на Apple часовникът на устройствата почти винаги показва 9:41 часа. Това не е случайност, както и всичко останало, свързано с Apple. Използваното в рекламите първоначално време е било 9:42, тъй като това е часът, в който Стив Джобс представя първия iPhone през 2007 г. Когато на пазара излиза първият iPad, времето се променя на 9:41. Според старши вицепрезидента на компанията Скот Форстол, това е така заради факта, че представянето на нови продукти почти винаги става около 40-ата минута по време на презентациите на компанията. 

Samsung, която е един от най-големите конкуренти на Apple, произвежда Retina дисплея на таблета iPad. Ситуацията е дори още объркваща, като се има предвид, че Apple печели патентно дело срещу Samsung заради това, че южнокорейската компания е изкопирала функционалности от iPhone през 2018 г.

В пика на пазарната си капитализация на Apple беше по-голяма от БВП на всички държави по света, с изключение на четири – САШ, Китай, Япония и Германия. 

Музикалният плейър iPad за малко можеше да не съществува. Създателят на iPod Тони Фадел имал идея да пресъздаде преносимите устройства за слушане на музика. Той първо представил идеята си на RealNetworks и Phillips, които му отказали. От Apple видели потенциал в неговата идея и го наели през 2001 г., за да ръководи екип от 30 души, които проектират iPod.

Известният астроном Карл Сейгън съди Apple на два пъти за клевета и за това, че инженери на компанията използвали името му за свой продукт. Той губи и двете дела.

Лаптопът MacBook Pro може да спре куршум. Ютюбърът 22plinkster искал да отговори на въпроса “Може ли MacBook Pro да ви спаси живот?” и бил приятно изненада, че всъщност, може.