На Plaza de Colón в испанската столица Мадрид се намира сграда, известна на местните като El Enchufe, или Щепселът.

Прякорът й идва от факта, че прилича на гигантски електрически щепсел. Официалното й име е Torres de Colón, или Кулите на Колумб.

Някои казват, че това е най-грозната сграда в Мадрид. Зеленият й връх в стил арт деко и фасадата от мед и опушено стъкло не внушават много гордост на жителите на града.

Въпреки това Torres de Colón е архитектурна икона на Мадрид, откакто е издигната през 1976 г., пише Amusing Planet. Сградата предизвиква огромно любопитство, докато се строи, тъй като Torres de Colón е изградена от горе надолу.

Първото нещо, което се издига над земята, са двата централни стълба, положени върху бетонни основи. След това най-горният етаж е повдигнат и окачен със стоманени въжета.

Останалите етажи следват от горе надолу, като само най-долните три, включително мазетата, са построени по традиционния метод.

Стъклените фасади са покрити с кестеняво и зелено, а структурата, подобна на тапа, е добавена по-късно към върха на сградата.

Твърди се, че методът на строителство от горе надолу води до значително спестяване на разходи и време, тъй като позволява подовете да бъдат конструирани на нивото на сутерена и да бъдат повдигнати до върха, вместо да се местят работници, строителни материали и оборудване от етаж на етаж.

Макар и плод на необичайна строителна техника, Torres de Colón не е единствената сграда, построена по този начин.

Централната банка на Ирландия в Дъблин и Standard Bank Center в Йоханесбург, Южна Африка, също са изградени по този начин.

В Полша има поне три сгради, построени от горе надолу. Trzonolinowiec, изградена през 1961-1967 г., понякога е наричана "Обесения човек" и се намира във Вроцлав. Другите две са разположени в градовете Гданск и Катовице.

В българската столица София също има такава сграда, построена през 70-те години на миналия век – това е централата на КНСБ, която се намира на площад Македония.

През 1959 г. е използвана различна експериментална техника за изграждане на жилищна сграда в индустриалния град Магнитогорск, Русия. Вместо подовете да се повдигат с помощта на стоманени въжета, те са сглобявани на място и фиксирани към етажите отгоре.

Разновидност на тази техника е разработена в Холандия. Нарича се Jackblock.