Разходите за мобилни игри намаляват през миналата година, тъй като потребителите са станали по-пестеливи във връзка с нарасналата инфлация, сочи нов доклад на компанията Data.ai.

Разходите за мобилни игри падат с 5% в световен мащаб през 2022 г. - до 110 млрд. долара, се казва в доклада на Data.ai, която преди това носеше името App Annie.

Въпреки това първите инсталации на мобилни заглавия бележат повишение от 8% до рекордните 90 млрд. долара.

“Свидетелите сме на това, че хората са по-чувствителни към цените и финансово по-консервативни,” казва пред CNBC Лекси Сидоу от Data.ai, допълвайки, че игрите са понесли “най-големия удар” при разходите за приложения.

Сблъсквайки се с икономически затруднения, като по-високи цени и лихви по кредитите, хората ограничават покупките, които не са от първа необходимост. Игрите, по-конкретно, са поставени под сериозен натиск.

Глобалните продажби на игри и услуги, в това число конзолни и компютърни игри, се очакваше да се свият с 1.2% на годишна база до 188 млрд. долара през 2022 г., според проучване от юли на Ampere Analysis.

В последните години ръстът при мобилните игри беше доминиращата тема в индустрията на игрите, като големите издатели залагаха мащабно на разработчици на мобилни игри.

В началото на миналата година Take-Two придоби компанията за мобилни игри Zynga за 12.7 млрд. долара. През 2016 г. производителят на играта Candy Crush Saga - King, беше купен от Activision Blizzard за 5.9 млрд. долара.

Междувременно, щатският технологичен гигант Microsoft залага на продължаване на ръста при мобилните игри с предложеното придобиване на стойност 69 млрд. долара на Activision Blizzard.

В същото време, изтеглянията на неигрални приложения нарастват с 13% на годишна база до 165 млрд. долара.

Това обаче не компенсира спада в разходите за мобилни игри, като в магазините за онлайн приложения те намаляват с 2% - до 167 млрд. долара. Данните включва и инсталирани приложения от алтернативни онлайн магазини в Китай, където магазинът на Google е забранен.

Пазарът е изправен пред още затруднения през 2023 г., като въведените наскоро от Apple мерки по отношение на поверителността се очаква да поставят под по-голям натиск създателите на приложения.

От Data.ai очакват разходите за игри в приложенията да паднат с още 3% - до 107 млрд. долара, през тази година в резултат на намаляването на разполагаемите доходи и промените в поверителността.