Дубай е един огромен магнит за туристите, като емирството е привлякло близо 13 милиона чуждестранни посетители в периода януари – ноември 2022 г.

Те пристигат от цял свят, за да събират тен на пясъчните плажове, да пазаруват в екстравагантните молове, да се хранят в ресторантите от световна класа и дори да консумират алкохол в множеството барове в града.

Въпреки популярността на Дубай като туристическа дестинация и репутацията му на "столица на купона" на Персийския залив, ограниченията върху алкохола превръщаха любимите коктейли на туристите в скъпо удоволствие.

На 1 януари обаче Дубай обяви, че премахва данъка в размер на 30% върху алкохола, както и таксата, която туристите и чуждестранните служители трябваше да плащат за лиценз за закупуването на алкохол от магазините. Лицензът все още остава за немюсюлмани на възраст над 21 години.

Това представлява една значителна промяна за жителите и посетителите на емирството, въпреки че там все още е незаконно да се консумира алкохол на обществени места, като паркове, плажове или молове.

Ако някой нарушава обществения ред под влиянието на алкохол или пък шофира след употреба на алкохол, може да бъде глобен или дори да попадне в затвора.

Предприетият от Дубай ход идва на фона на нарасналата конкуренция от страна на съседите - и най-вече на Саудитска Арабия, която полага сериозни усилия да стимулира собствения си туристически сектор.

В исторически план Дубай успява да привлича повече туристи от останалите държави от Персийския залив, благодарение най-вече на по-либералния подход към посетителите.

По данни на Световния съвет за туризъм и пътувания, чуждестранните посетители са похарчили над 29 млрд. долара в Дубай през 2022 г.

"Дубай се превърна в магнит за туризма, докато данъкът все още беше в сила и може да предложи толкова много, че ценообразуването на алкохола никога не е било пречка," обяснява Магдалена Каролак, университетски преподавател в Обединените арабски емирства.

Тя смята, че новите правила са в тон с други социални промени, направени през последните години. Сред тях е преминаването към уикенд събота-неделя, който преди това беше петък-събота, разрешение на заведения за хранене да продължат да работят през целия ден по време на свещения месец Рамадан и създаването на нов закон за семейството за чуждестранните служители, които не са мюсюлмани.

Семейният закон влиза в сила през февруари и позволява на чуждестранните служители да разрешават въпроси, свързани с личния им статут (като развод, наследство и спорове за попечителство на деца), без да им се налага да се завръщат в родната си страна.

"Като цяло тези социални промени правят Дубай привлекателен град за дългосрочен престой, а не само за краткотрайна почивка," казва Каролак.

"Новите промени също така премахват документацията и таксите, необходими за кандидатстване за лиценз за алкохол, което също трябва да се отбележи."

Промените обаче може да доведат и до някои негативни последици. Каролак посочва, че ограниченията върху алкохола означаваха, че в Дубай има малко престъпления, свързани с алкохола, като шофиране под въздействието на алкохол и нарушаване на обществения ред.

Не е ясно дали новите правила ще останат за постоянно. Каролак казва, че промените ще бъдат изпробвани до края на 2023 г. и без съмнение това дали ще бъдат продължени или не ще зависи от ефекта, който са оказали върху емирството. 

Новата инициатива ще окаже "фантастичен тласък" на туристическия сектор в Дубай, казва Саманта Ууд, основател на уебсайта FooDiva.net.

"Алкохолните дистрибутори вече свалиха цените си с 30%," посочва тя пред CNN. "Потребителят, естествено, очаква ресторантите да ги последват и да понижат цените на алкохолните си напитки със същия размер, след като заредят с новите стокови запаси."

Тя обаче подозира, че не всички ресторанти ще отразят пълното понижение на данъка в цените си. "Опасявам се, че много ресторанти ще използват тази възможност, за да минимизират ефекта от други повишаващи се разходи и от инфлацията, в това число предстоящия корпоративен данък," обяснява тя.

Ууд смята, че този ход би трябвало да привлече по-голям интерес към Дубай от страна на международни марки вина и алкохол, които в миналото не можеха да оправдаят правенето на бизнес в емирството в ценово отношение.

"Важно е да се отбележи, че тази инициатива в момента е само за една година - находчив ход, който ще позволи на властите да следят ситуацията и да видят дали ресторантите ще намалят цените," казва Ууд, която се надява ресторантьорите да видят голямата картина и да свалят цените бързо и достатъчно много.