Някои хора твърдят, че тайната на успеха се крие в начертаването на подробен, линеен път към крайната ви кариерна цел, но главният изпълнителен директор на компанията за споделени превози Uber Дара Косровшахи казва, че прекомерното планиране просто е неефективно - то може да торпилира шансовете ви да изградите пълноценна кариера. 

“Не планирайте прекомерно вашата кариера. Виждам млади хора, които правят тази грешка постоянно,” заявява Косровшахи в разговор с главния изпълнителен директор на LinkeIn Райън Рослански.

“Те казват: ‘Искам да съм станал вицепрезиент до еди-кога,’ или ‘Искам да печеля X количество пари.’”

В това да имате обща идея за това какво искате да постигнете в кариерата си “няма нищо лошо”, смята Косровшахи, но ако идеята ви е “прекалено фокусирана,” рискувате да изпуснете възможности, които биха могли да ви помогнат да изградите по-щастлива и успешна кариера.

“Трябва да имате идея докъде искате да стигнете, но да бъдете отворени за възможности, след което да се възползвате от тях,” допълва той.

“Никога не съм прибързвал в своята кариера, защото, ако човек е отворен и наистина иска да усъвършенства занаята си, е много по-удовлетворяващо да не бърза.” 

Това включва човек да бъде отворен към нови възможности в рамките на настоящата си работа и да максимизира развитието на уменията си с всяка своя роля, преди да премине към следващата.

Косровшахи заема поста главен изпълнителен директор на Expedia в продължение на 12 години, преди да оглави Uber през 2017 г. Преди да се присъедини към Expedia, Косровшахи работи като главен финансов директор на базираната в Ню Йорк медийна компания InerActiveCorp.

Той казва, че по време на дългия си престой в Expedia е усвоил ценни лидерски умения, в това число колко важно е да си гъвкав, в добавка към това, че човек трябва да е по-ефективен комуникатор и слушател.

Всичко това му помага да се справи с бурния преход към Uber, след като съоснователят на компанията Травис Каланик напуска. 

“Ако погледнете хора, като Стив Джобс, Джеф Безос, Джейми Даймън и Джак Уелч, виждате, че величието отнема време,” казва Косровшахи.

“Хората говорят за финансово натрупване, но има и кариерно натрупване, което действа магически. Мисля, че ако сте от типа хора, които се задържат само за 3-4 години, наистина пропускате това кариерно натрупване. То отнема време, но когато се възползвате от него, действа магически.”